БСП обяви, че изпреварва ГЕРБ, която живеела в измислен свят

Кристиан Вигенин, сн. БГНЕС

Депутатът от БСП Кристиан Вигенин обяви, че според изследвания на социалистите, които били по-реалистични от представяните досега, партията му вече изпреварва управляващите от ГЕРБ по доверие за предстоящите евроизбори. "Нас ни подкрепят не само нашите избиратели, а разширяваме към хора, които преди не са гласували за БСП“, каза той пред БНТ в неделя, ден след конгреса на левицата, на който бе одобрен с ключова редакция, смекчаваща тона за Истанбулската конвенция, проектът на управленска програма на БСП "Визия за България".

Според Вигенин, в ГЕРБ продължават да живеят в своя измислен свят, в който се опитват да убедят и гражданите, но това става все по-трудно. "Не случайно и на последното заседание на ГЕРБ, което трябваше да стегне редиците им, единственият, който си дава сметка за тежките проблемите на партията, беше Бойко Борисов“, коментира той. Според него управлението е изчерпано. "То няма идеи, защото ГЕРБ е доста затворена структура. Няма реформи, малката коалиция се разпада“, допълни Вигенин.

По думите му "Визия за България“ дава надежда на българските граждани, че една различна България е възможна и е отрицание на модела, който за 10 години са изградили ГЕРБ.

Вигенин посочи, че в момента е трудно да се посочи политика, която работи добре с реални резултати. "Основният проблем на българското общество е тежкото социално разделение", смята той.

"Факт е, че ние сме страната в ЕС, която е на дъното на всички възможни класации и падна допълнително, но сме и страната с най-дълбоко социално разделение между най-богати и най-бедни“, коментира народният представител.

Като друг проблем той посочи демографската политика: "България буквално изчезва и то не само заради ниска раждаемост и висока смъртност, което е свързано със социалната политика, подкрепата за деца и здравеопазването, но и с това, че хората продължават да напускат страната и то по-младите и перспективните“.

Защо предприятия напускат страната, която уж е рай за чуждите инвеститори? Има структурни проблеми, замазват ни очите с медийни послания, но реалността е много по-сурова и хората го усещат“, коментира още депутатът от левицата.

От понеделник до края на март ще се правят номинациите в партията за еврокандидати.  Тогава ще се определи и водачът на листата. "Не е случайно, че ние тръгваме първо с платформата. Искаме да покажем нашите идеи и на тази база ще търсим кандидати, които да ги защитят по най-добрия начин в бъдещия европарламент“, каза  той.

Вигенин отново декларира подкрепата на БСП за депутата Елена Йончева, която преди дни се сдоби с обвинение за пране на пари, заради това, че правила документални фирми с финансирането от КТБ преди да фалира банката. "Тя показа много от недъзите, проблемите и корупционните схеми на управляващите. Това явно на някой не се хареса и е причината за атаката срещу нея“, смята той.

Според него обвинението е скалъпено и сякаш Йончева се е оказала основният виновник за проблемите с КТБ, а "вместо да ѝ извадят очите, изписаха веждите на Елена Йончева и на партията".

В петък в интервю за Mediapool Йончева каза, че работи върху нови разкрития, но все още не е готова да ги обяви. Ден по-късно на конгреса на БСП стана ясно, че те засягат правителството на Бойко Борисов.

Това провокира депутата от ГЕРБ Тома Биков да я призове, ако има данни за престъпления, да ги подаде в прокуратурата. "Чувам, че прави някакви разследвания, това е работа на принципа на сайтовете за фалшиви новини. Това не е журналистическо разследване. Журналистическо разследване означава в крайна сметка да отидеш в прокуратурата и да подадеш сигнал. Какви са разкритията за българските пътища, част от някаква престъпна схема без срещу това да са представени нито едно доказателство“, каза Биков пред БНР.

Георги Свиленски от БСП обаче го репликира, че много сигнали вече са внесени в прокуратурата и са останали скрити за общественото мнение. "Имаме съмнения около безпристрастността на прокуратурата“, каза и Вигенин.

"Затова и сигналът, който Елена ще представи следващата седмица, е именно българските граждани да видят… Извикваме на висок глас - да се спре атаката срещу хора, които искат да показват корупционните практики и злоупотребите в държавата и никой не може да забрани, на която и да е политическа сила да го прави“, каза Свиленски пред БНР.

Споделяне

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?