БСП оправда "дебилите" на Иво Христов с "лошия материал" на Борисов

ГЕРБ поиска оставката на депутата заради "безродие и презрение към българския народ", депутатът се извини, но се обяви за жертва

БСП оправда "дебилите" на Иво Христов с "лошия материал" на Борисов

ГЕРБ поиска оставката на депутата от БСП Иво Христов заради изказването му, че ако не беше Съветската армия 50 000 евреи щяха да бъдат депортрирани, а 80 % от населението на България са дебили.
На среща с избиратели, клип от която Христов беше качил във фейсбук профила си, той защитава тезата на Русия, че Червената армия е спасила българските евреи.

По-късно БСП излезе с декларация, в която признава ролята на българския народ за спасяването на евреите, но посочва, че Христов се е извинил и не смята да му търси отговорност.

ГЕРБ: Това е безродие и презрение към българския народ

“Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП Иво Христов, защото то е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание”, каза Тома Биков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ.

Биков посочи, че това е срамно изказване за човек, който като народен представител по конституция е призван да представлява целия български народ.

“Ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80% от българския народ дебили е обида, която не може да бъде преглътната от нито един човек”, каза Биков.

Той призова лидерът на БСП Корнелия Нинова да обърне внимание на това изказване и да заяви ясна позиция.

“В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска, би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната си група”, заяви Биков.

Той се обърна и към президента Румен Радев с призив да се разграничи категорично от думите на Иво Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал го за държавен глава.

БСП: Спасяването на евреите е дело на българския народ, но Христов се извини

Малко по-късно в декларация от трибуната Валери Жаблянов от БСП заяви, че спасяването на българските евреи от българския народ е “историческа истина, която не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави“. От декларацията обаче стана ясно, че левицата няма да търси отговорност от депутата си за изказването му.

Жаблянов каза, че Иво Христов вече е поднесъл своите извинения за направената от него квалификация. “Напомняме, че далеч по-груби квалификации като “лош материал“, “прости“ и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент", каза Жаблянов.

“В тежките години на Втората световна война българският народ, неговите духовни водачи застанаха в защита на българските евреи. Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношението между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване“, се казва в декларацията на БСП.

В нея се отчита, че и БСП е участвала в този исторически подвиг: “Следователно напълно несъстоятелно е, който и да е било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позициите на редица съвременни партии“.

“Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласието политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност като представители на българския народ е да уважаваме историята и да не я използваме за ново противопоставяне“, каза Жаблянов.

Христов се извини, но се обяви за жертва на манипулация

По-рано Христов се извини за изказването си, но се обяви за жертва на манипулативно тълкуване на думите му.

“Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза той днес пред журналисти в Народното събрание.

Преди ден пък Христов заяви, че “дебилен” било медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. "Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем", смята той.

"А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна", посочи Христов.

Споделяне

Още по темата

Още от България