БСП оправда "дебилите" на Иво Христов с "лошия материал" на Борисов

ГЕРБ поиска оставката на депутата заради "безродие и презрение към българския народ", депутатът се извини, но се обяви за жертва

ГЕРБ поиска оставката на депутата от БСП Иво Христов заради изказването му, че ако не беше Съветската армия 50 000 евреи щяха да бъдат депортрирани, а 80 % от населението на България са дебили.
На среща с избиратели, клип от която Христов беше качил във фейсбук профила си, той защитава тезата на Русия, че Червената армия е спасила българските евреи.

По-късно БСП излезе с декларация, в която признава ролята на българския народ за спасяването на евреите, но посочва, че Христов се е извинил и не смята да му търси отговорност.

ГЕРБ: Това е безродие и презрение към българския народ

“Парламентарната група на ГЕРБ осъжда остро това изказване на народния представител от БСП Иво Христов, защото то е символ на безродие и презрение към българския народ. Преди всичко това изказване е унизително за институцията на Народното събрание”, каза Тома Биков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ.

Биков посочи, че това е срамно изказване за човек, който като народен представител по конституция е призван да представлява целия български народ.

“Ако тезата, че Червената армия е спасила българските евреи е перфиден израз на защита на чужд интерес, то да наречеш 80% от българския народ дебили е обида, която не може да бъде преглътната от нито един човек”, каза Биков.

Той призова лидерът на БСП Корнелия Нинова да обърне внимание на това изказване и да заяви ясна позиция.

“В подобни случаи позицията на партия, която се счита за българска, би могла да бъде само една – да се разграничи от подобни изказвания и да поиска незабавно оставката на своя народен представител или да го изключи от парламентарната си група”, заяви Биков.

Той се обърна и към президента Румен Радев с призив да се разграничи категорично от думите на Иво Христов, който беше част от инициативния комитет, издигнал го за държавен глава.

БСП: Спасяването на евреите е дело на българския народ, но Христов се извини

Малко по-късно в декларация от трибуната Валери Жаблянов от БСП заяви, че спасяването на българските евреи от българския народ е “историческа истина, която не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави“. От декларацията обаче стана ясно, че левицата няма да търси отговорност от депутата си за изказването му.

Жаблянов каза, че Иво Христов вече е поднесъл своите извинения за направената от него квалификация. “Напомняме, че далеч по-груби квалификации като “лош материал“, “прости“ и подобни по отношение на българите са правени от сегашния министър-председател, за които извинения не са поднасяни до този момент", каза Жаблянов.

“В тежките години на Втората световна война българският народ, неговите духовни водачи застанаха в защита на българските евреи. Със съвместните усилия на различни по своите идейни и политически убеждения, но демократично мислещи обществени слоеве, беше извършено дело, несравнимо по своя мащаб и краен резултат – спасяването на българските евреи. Тази историческа истина не може да бъде подменена, пренаписана или изкривена от заинтересовани политически среди и държави. Тя намери своето подобаващо място в отношението между българския и еврейския народ и се превърна в ценност на нашето междудържавно общуване“, се казва в декларацията на БСП.

В нея се отчита, че и БСП е участвала в този исторически подвиг: “Следователно напълно несъстоятелно е, който и да е било да поставя под съмнение нашата позиция, защото тя не е просто устно изразена, както позициите на редица съвременни партии“.

“Ние изразяваме нашето дълбоко безпокойство и несъгласието политическата дискусия в днешното Народно събрание да бъде фокусирана върху периоди от историята, които разделят нашата нация. Очевидно това е търсено целенасочено. Убедени сме, че нашата отговорност като представители на българския народ е да уважаваме историята и да не я използваме за ново противопоставяне“, каза Жаблянов.

Христов се извини, но се обяви за жертва на манипулация

По-рано Христов се извини за изказването си, но се обяви за жертва на манипулативно тълкуване на думите му.

“Във връзка със създалата се ситуация и тръгналите спекулации за някои мои думи и изказвания в срещи с обществеността в град Раднево, заявявам, че поднасям своите извинения към всички тези, които са били засегнати от едни или други мои непремерени изказвания“, каза той днес пред журналисти в Народното събрание.

Преди ден пък Христов заяви, че “дебилен” било медицински термин, използван и като художествен похват, но очевидно е интерпретиран неправилно. "Целта на тази операция е да измести дебата от реалния към измислен проблем", смята той.

"А реалният проблем е оскверняването на Паметника на Съветската армия, което е в грубо противоречие с международноправни задължения, по които Република България е страна", посочи Христов.

Още по темата
Още от България