Москва отново се обяви за спасител на българските евреи и предупреди за паметниците си у нас

Мария Захарова

Седмица след като предизвика скандал с твърдението си, че Червената армия е спасила българските евреи по време на Втората световна война, Москва отново потвърди същата теза, но с уговорката, че основният проблем е защо няма наказани за постоянните вандалски набези срещу съветския паметник в София.

Това стана на поредния седмичен брифинг на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която на 2 ноември заяви, че съветските воини са предотвратили депортацията на евреите в България и така са спасили около 50 хиляди души от неминуема гибел.

Твърдението ѝ бе отхвърлено от Външно министерство в София, а президентът Румен Радев заяви, че то е плод на непознаване на историята или на опит за провокация. Впоследствие думите на Захарова бяха опровергани и от Организацията на евреите в България "Шалом", както и от Американския еврейски комитет.

Мария Захарова заяви, че не е чула българския президент Румен Радев да каже нещо за осквернените съветски паметници.


"Това, което виждаме, показа, че има опити целият разговор да бъде пренасочен от реална оценка към историческата част. Нея нека я коментират историците. Ние казваме, че е необходимо уважение към паметта на хората, дали живота си не за завоюването, а за освобождаването на други страни от фашизма", реагира гласът на руското външно ведомство на последния си брифинг в четвъртък.

Коментарът ѝ бе предизвикан от журналистически въпрос, свързан със състоянието на паметника на Съветската армия в София. По този повод Захарова сподели, че "планомерно засягаме проблематиката с паметниците".

"Виждаме, че това, което се случва с паметниците на героите от Втората световна война, освободили Европа и по-специално България от фашизма е, че те биват подлагани на нападения. Но за съжаление не виждаме адекватна реакция от страна на държавата. Става дума за неподвеждане на тези деяния под наказателна отговорност. По отношение на тези паметници се проявява отношението на хора, действащи извън контекста, извън последиците от Нюрнбергския процес", добави Захарова, обръщайки се към София с въпрос: "Защо, когато молим да бъдат защитени нашите паметници – по време на преговори, в двустранни контакти, не ни чуват?"

Тя все пак отбеляза, че нямала намерение да влиза в "дискусии на исторически теми, само искаме да бъдем чути и паметниците да бъдат поддържани в необходимото състояние, а тези, които ги оскверняват, да бъдат открити и наказани".

След което демонстрира, че позицията ѝ за спасяването на българските евреи не е мръднала на йота, призовавайки всички, които се интересуват от темата, да прочетат мнението на научния директор на Руското военно-историческо общество – Михаил Мягков.

През уикенда руското посолство в София публикува въпросното становище във Фейсбук. Според Мягков депортирането на евреите от България е било предотвратено през 1943 г. благодарение на противопоставянето на гражданите и на позицията, заета от Българската православна църква, на обществените организации и самия цар Борис, но то е нямало да бъде възможно преди победите на Червената армия при Сталинград и Курск.

След прелома във войната българските власти са били принудени да се оглеждат за контакти с Антихитлеристката коалиция, а без Червената армия нацистите са щели да ги принудят да участват в Холокоста на своя територия, смята руският историк. Затова и по думите му руското външно министерство е "абсолютно право" да твърди, че СССР има основна роля в този исторически акт.

Претенциите на Москва да си присвои спасяването на българските евреи предизвика истинска буря в България и очакванията бяха, че руснаците ще се опитат да тушират темата и да ограничат "щетите", тъй като рискуват да разклатят и подкрепата си сред т.нар. русофили у нас. Това обаче не се случва, видно от изявленията на Захарова. Междувременно депутатът от БСП Иво Христов предизвика вторичен трус с твърдението си, че Москва е права за евреите, но тъй като 80 на сто от българите са "дебили", не схващат това.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?