Москва си присвои спасяването на българските евреи

Българското външно министерство напомни, че "не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи"

Москва си присвои спасяването на българските евреи

Говорителката на руското Министерство на външните работи Мария Захарова обяви, че в годините на Втората световна война съветските воини са предотвратили депортацията на евреите в България и така са спасили около 50 хиляди души от неминуема гибел. Така на практика чрез изявлението на свой официален представител, което фалшифицира историята, Москва си присвоява спасяването на българските евреи.

Последва отговор на българското Министерство на външните работи, което заяви, че "не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи". Отговорът закъсня с около едно денонощие, чак след като български медии вдигнаха шум по случая. Вероятно дотогава не се е намерило кой да информира министерството за изявлението на руската говорителка, направено ден по-рано.

Поредните фалшиви новини на Захарова

Всъщност, изявлението на Захарова съдържа повече от една фалшива „новина“, като се основава на погрешно тълкуване и на събитие от последните дни. Става дума за появилия се преди два дни през нощта върху паметника на Съветската армия в София надпис „100 години ционистка окупация“.

За казаното от Захарова на брифинг в четвъртък научаваме от сайта на руското външно министерство, където сред останалите теми на брифинга се появява и кратък текст под заглавие: „За поредния акт на оскверняване на паметника на Съветската армия в София“.

В него буквално се казва следното:

В Москва предизвиква възмущение поредният акт на оскверняване на паметника на Съветската армия в София, станал през нощта на 31 октомври. Вандалите (не мога да ги нарека по друг начин) атакуваха монумента буквално седмица по-рано (говорителката има предвид съвсем различен инцидент – миналата седмица част от барелефите на паметника бе напръскана с жълта боя, на което руското външно министерство отново реагира с остра декларация – бел. ред.), но този път надминаха себе си, като изписаха на мемориала лозунги с откровено антисемитски характер. Това действие е особено цинично, като се има предвид, че в годините на Втората световна война благодарение на нашите воини бе предотвратена депортацията на евреите от България и по този начин около 50 хиляди човека бяха спасени от неминуема гибел. Най-страшен обаче дори не е самият факт на оскърбление, а в това, че приведените от мен данни няма особен смисъл, тъй като хората, занимаващи се с оскверняване, си нямат понятие за своята история. Ето това е страшно. Фактите, за които говорих, имат ценност и значимост за онези хора, които познават историята и никога не биха си позволили дори да се съгласят с подобни действия. Тези, които идват с чукове, лопати и боя и оскверняват паметници, за съжаление въобще на познават славните страници даже от собствената си история, да не говорим за чуждата. Убедени сме, че подобни престъпни акции никога няма да получат съчувствие и разбиране сред широките слоеве на българския народ. Настояваме ръководството на България най-накрая да направи всичко необходимо за недопускането в бъдеще на актове на подигравка над паметта на съветските воини, отдали живота си за спасяването на европейския континент от нацизма.“

Всъщност, надписът, за който става дума, няма нищо общо със съветските воини и не е насочен срещу Съветската армия. Надписът освен това няма „антисемитски характер“, а е насочен срещу ционизма, което е доста по-различно. Той е свързан с отминалата тази седмица, на 2 ноември, 100-годишнина от т.н. Декларация на Балфур. Става дума за официално писмо от британския министър на външните работи Артър Балфур до британския ционистки лидер лорд Уолтър Ротшилд с дата от 2 ноември 1917 година, в което се казва, че Великобритания ще създаде еврейски национален дом в Палестина при условие, че няма да бъдат засегнати правата на вече съществуващите там общности. То подкрепя идеята за еврейско заселване в територията на Палестина, като част от Британския мандат в Палестина след Първата световна война.

Този документ продължава да разделя израелци и палестинци. Едните смятат, че той е заложил основния камък на съвременен Израел. Другите виждат в него първопричината собствените си проблеми. Затова най-вероятно софийският надпис е дело на някой привърженик на палестинската кауза.

Преди ден за надписа съобщи във Фейсбук и българският заместник-министър на външните работи Георг Георгиев. Може би заради качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма той също допуска смесване на понятия които в никакъв случай не се покриват.

Захариева: Надявам се е да е станало някакво недоразумение

"Надявам се да е станало някакво недоразумение наистина. Не съм чела точно какво е казала, но това няма нищо общо с историята. Гордеем се с българския народ, защото той и обществеността, въпреки желанията на народните представители да приемат закона, спасиха българските евреи. Единствената държава сме, в която по времето на този черен период от световната история, евреите не само не са депортирани, но еврейското население нараства“, каза в петък в Народното събрание външният министър Екатерина Захариева.

"Ние помним историята си. Това е един от най-големите успехи на българските депутати, българската църква, на българската общественост, на българския народ, преди всичко", добави Захариева.

Малко по-късно МВнР излезе с официална позиция, в която се посочва, че "не съветската армия, а българският народ спаси българските евреи".

"Когато български граждани застават на релсите пред влаковите композиции, пътуващи към нацистките лагери на смъртта, когато представители на българския политически, икономически и интелектуален елит пишат протестни писма в защита на българските евреи, а висши йерарси на БПЦ се присъединяват към събраните за депортация евреи, заявявайки, че сънародниците могат да бъдат откарани в лагерите само заедно с тях, Червената армия е на хиляди километри от границите на България", припомнят от българското дипломатическо ведомство.

"Без да омаловажаваме значението и ролята на Червената армия за ликвидирането на нацизма в Европа в хода на Втората световна война, държим да подчертаем, че подобни опити за подмяна на историческите факти не допринасят за общочовешката кауза на борба с възраждането на антисемитизма, расизма и нетолерантността и за категорично осъждане на нацизма и неонацизма в съвременните му прояви", допълва МВнР.

Втора лъжа в рамките на една седмица

Говорителката на руското външно министерство е уличена в лъжа за втори път в рамките само на тази седмица.

Вчера руски медии я уличиха в в разпространяване на лъжлива информация за визита на Осама бен Ладен в Белия дом. В понеделник по време на предаването "60 минути" по телевизия "Россия 1", посветено на разследването на руската намеса в президентските избори в САЩ, станало дума за лобизма и Захарова решила да напомни на зрителите, че навремето американците са подкрепяли терориста Осама бин Ладен.

"Припомнете си тези фантастични, феерични снимки, как в Белия дом приемаха бин Ладен. Това си е класически лобизъм в истинския смисъл на думата", каза тя.

Снимките, за които говори Захарова, не са били показани в ефира на телевизията, но очевидно тя е имала предвид снимката, на която се вижда как бившият секретар на САЩ Хилари Клинтън стиска ръката на бин Ладен. Фотографията е подправена и беше разпространена от привържениците на съперника на Клинтън Доналд Тръмп в навечерието на миналогодишните президентски избори, съобщава "Дъ Инсайдър".

На оригиналната снимка Клинтън е снимана до индийския музикант Шубхашиш Мухерджи. Оригиналът е публикуван на официалния сайт на музиканта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?