БСП поиска анкетна комисия за "случая Цветанов"

БСП поиска анкетна комисия за "случая Цветанов"
Парламентарната група на левицата настоява за създаване на парламентарна анкетна комисия за изясняване на всички обстоятелства и факти относно имущественото и финансово състояние на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Това обяви от парламентарната трибуна зам.-шефът на групата Ангел Найденов, като допълни, че БСП е готова да предложат на всички останали парламентарни групи обсъждането и внасянето на проекторешение в тази посока.

Засега единствено независимите депутати от бившата група на лидера на “Ред, законност и справедливост“ Яне Янев обявиха, че искат създаването на подобна комисия, което е логично предвид предприетата от Янев офанзива срещу Цветанов.

Левицата настоява още Цветанов да се оттегли временно от поста си, докато се изяснят всички въпроси около финансовото му състояние, "за да не се хвърли съмнение върху резултатите и обективността на констатациите от проверките на контролните органи на държавата".

В декларацията се припомня още обявеното от ГЕРБ преди да дойде на власт, че влиза в политиката и във властта с послание за нов морал, за друга политика, "отговорност пред избирателите и прозрачност, включително и по отношение на доходи и имущество на свои представители в управлението".

По думите на Найденов дори при сянка на съмнение върху почтеността и морала на длъжностни лица и политически фигури, най-вече свързани с властта или олицетворяващи политическа структура ГЕРБ, би трябвало да има недвусмислени действия за отстраняване.

"Засега в някаква степен имаше примери на подобно отношение и те без съмнение обслужваха пропагандно политическите претенции на ГЕРБ", допълни Найденов. Според него сега със случая Цветанов за първи път подходът и решимостта на премиера Борисов са поставени на сериозно изпитание, тъй като във фокуса е поставен "не кой да е, а човек от най-близкото му обкръжение, флагманът на борбата на правителството с корупцията и престъпността".

В декларацията се посочва още, че пред Цветанов и ГЕРБ въпросите са изключително много, включително и за времето, в което той е бил зам.-кмет и лидер на партия, управляваща Столична община.

"Очевидно е, че за тяхното изясняване е необходимо съдействието на множество институции като НАП и Сметната палата, но и на Столична община и на МВР", каза Найденов. По думите му Цветанов дължи отговор не на БСП, а на българските граждани, "защото тук под въпрос е поставен смисъла на ГЕРБ и съответно почтеността на сегашното управление на страната".

Споделяне

Още по темата

Още от България