Цветан Цветанов отказа да каже кой му е плащал за консултации

Цветан Цветанов отказа да каже кой му е плащал за консултации
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи в петък, че е получил възнаграждение по консултантски договори за анализ на криминогенната обстановка в България и за синхронизиране на българското законодателство, свързано с "условията за чужди граждани, които идват в страната". Цветанов обаче отказа да каже кой му е платил за тези услуги.

Ден по-рано шефът на НАП Красимир Стефанов, който изнесе междинни данни от данъчната проверка на министъра, заяви, че Цветанов е давал консултации по хармонизиране на българското законодателство с европейското в период, в който не е работел в МВР.

Във втората си декларация като министър, подадена през 2010 г., в която се посочват само промените в имотното състояние, настъпили в предходната година, Цветанов е вписал, че е получил 34 931 лв. извън основното трудово възнаграждение, както и 14 250 лв. от друга стопанска дейност.

На въпрос на Mediapool в коя област на българското законодателство е давал консултации за неговото синхронизиране с европейското, министърът отговори: "Предметът на договора не е така, както ми задавате въпроса. Няма нищо, което да е неизяснено, има нещо което се преекспонира в публичното пространство и то е съвсем разбираемо от всичко, което прави МВР и което прави министърът на вътрешните работи".

Попитан от какво по-конкретно са вписаните в декларацията му близо 50 хиляди лева през 2009 г., Цветанов заяви, че не смята, че трябва да отговаря публично на въпроса за доходите си от 2009, които са извънтрудово правоотношение като министър, "защото има фирмена тайна и трябва да се иска съгласието на фирмата, с която е имало взаимоотношение".

Цветанов добави, че като приключат с проверката, данъчните ще могат да кажат за какво става въпрос.

Пред настойчивото желание на журналистите да получат по-конкретен отговор, все пак той уточни, че става дума за анализ на криминогенната обстановка в страната, който да послужи на евентуални бъдещи и чужди инвеститори.

"Всичко е свързано с това, което съм имал като възможности, от явни източници (медии-бел.ред.) да събера като информация и да подготвя такъв доклад. Както и какви са условията за чуждите граждани, които идват в България. Всичко друго, което е за законодателството, то е какви са условията за чужди граждани, които идват в България и каква е възможността за техния престой в страната във връзка с българското законодателството", обясни Цветанов.

На въпроса кой му е платил за синхронизирането на законодателството министърът отговори: "Не бих искал да ви кажа".

В отговор на въпрос на Mediapool дали неговият приятел Тодор Бояджиев, чиято фирма е построила закупените от министъра два апартамента в столичния квартал "Изток", е бил арестуван за контрабанда, Цветанов каза: "Питате ме за нещо, което той трябва да отговори. Не мога да ви кажа, обърнете се към националното следствие."

По повод твърденията на Синята коалиция, че дължи обяснение за консултантските хонорари и че неговата история много прилича на тази с хонорарите на Доган, Цветанов коментира: "все пак аз съм политическо лице и е нормално всеки да иска да прави подобни аналогии." Според него обаче не може да има мислене в тази посока, че има аналогия между неговите договори и на Доган.

Той заяви, че няма да излезе в отпуск, докато тече проверката на НАП, както го призоваха социалистите, защото "всичко, което се написа, не отговаря на истината".

Министърът обясни атаките срещу него от политическите му опоненти с добрите резултати и действия на правоохранителната система.

Относно недоволствата на единия от полицейските синдикати, Цветанов заяви, че този път няма да присъства на полицейския протест, тъй като не виждал причина да се протестира.

Споделяне

Още по темата

Още от България