Цветанов печелил и като консултант по хармонизиране на законодателството

Цветанов печелил и като консултант по хармонизиране на законодателството

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е давал консултации по хармонизиране на българското законодателство с европейското. Тази си дейност е извършвал в период, в който не е работел в МВР. Това съобщи в четвъртък пред Нова телевизия шефът на НАП Красимир Стефанов, който изнесе междинни данни от данъчната проверка на министър Цветанов.

Безпрецедентното обявяване на данни в хода на ревизия, преди нейното приключване, се прави след личното разрешение на Цветанов да падне данъчно-осигурителната тайна и публично да се коментират подробности от данъчните му декларации.

Данъчните започнаха проверка на имотното състояние на вицепремиера тази седмица по негово искане, след сигнал на близката до Алексей Петров партия РЗС.

В продължение на няколко дни Цветанов обясняваше, че всичко около придобиването на шестте му апартамента е законно, а средствата за това са чисти и декларирани. Цветанов твърдеше, че всички плащания са извършени по банков път и могат да се проследят. Преди ден обаче от БСП заявиха, че той е осъществил плащане в брой. В същото време публикация на в. "Сега" показа, че в периода между напускането на софийското кметство и заемането на поста вътрешен министър Цветанов се е сдобил със 124 803 лева, които са декларирани пред Сметната палата, но не е посочен произходът им.

С тези пари и с банков заем Цветанов е купил двата апартамента в квартал "Изток" с обща площ близо 200 кв. м.

От изказването на Красимир Стефанов обаче става ясно, че драма с парите нямало – Цветанов просто е спечелил от консултантски услуги по хармонизиране на законодателството. "И мисля, че господин Цветанов има достатъчно капацитет да прави тези услуги. Само че сега да не превръщаме разговора така, че аз да излизам едва ли не адвокат на семейство Цветанови", заяви шефът на данъчните. Самият Цветанов също каза в неделя по Нова телевизия, че е спечелил пари от консултантска дейност.

Освен, че е завършил ВИФ, министърът на вътрешните работи има в своето CV двугодишна следдипломна квалификация по право.

Красимир Стефанов не каза колко пари е взел Цветанов от консултантската си дейност. Шефът на НАП не пожела и да прави паралел с консултантските договори на Ахмед Доган, който, както е известно, с дипломата си на философ направи консултации по изграждането на хидрокаскадата "Горна Арда" за над милион евро и затова бе даден на съд от парламентарната комисия за конфликт на интереси.

Шефът на НАП допълни, че Цветанов е първата публична личност, който е представил декларация за съгласие за огласяване на данъчно-осигурителни данни.

От 2000 до 2009 г. семейството на Цветанов е имало общ доход от 385 000 лв. Платило е 64 000 лв. данъци и са останали 320 000 лв, обясни Стефанов.

От думите му стана ясно, че всички апартаменти на Цветанов, освен двата последни в квартал "Изток", са наследствени и са придобити при делба с роднини.

"А за закупените са преведени по банков път 139 000 лв. собствени средства, в които влизат и средства на родителите на Цветанова и малко над 115 000 лв. банков кредит. При такова съотношение между приходи и разходи обикновено проверката спира дотук", коментира Стефанов.

НАП е получила извлечение от Банка ДСК, където са влоговете на семейството. От тях ставало видно, че на 4.12. и 9.12.2008 г. и 7.01.2009 г. са преведени общо 255 000 лева за покупка на жилищата.

Според декларациите пред Сметната палата, подадени от Цветан Цветанов, при встъпването му в длъжност като заместник кмет на Столична община през 2005 г. той има 7 имота и 47 872 лв. Абсолютно същото е имуществото му, когато напуска този пост през 2006 г.

Когато става министър през 2009 г., Цветанов декларира 5 пъти по-голямо състояние - банкови влогове на обща стойност 102 950 лв., както и два апартамента, закупени през 2008 г. Единият от апартаментите е платен с ипотечен кредит, но вторият - на стойност 146 436 лв., според Цветанов е платен със спестявания. От това излиза, че през 2008 и 2009 г. Цветанов е разполагал общо с 249 386 лв, с част от които е платен новият апартамент, а останалото е във влогове в банки.

Брутната заплата на Цветанов като лидер на партия ГЕРБ е била 1200 лв. Той я е получавал в продължение на 29 месеца - от март 2007 г. до назначаването му за министър през юли 2009 г. Сметките показват, че след приспадане на осигуровки и данъци от тези заплати Цветанов е получил общо 27 530 лв.

Според втората му декларация като министър, подадена през 2010 г., в която се посочват само промените в имотното състояние, настъпили в предходната година, той е получил 34 931 лв. извън основното трудово възнаграждение, както и 14 250 лв. от друга стопанска дейност.

Така остава висящ въпросът с 124 803 лв., натрупани в периода 2007-2009 г.

Стефанов потвърди думите на Цветанов, че парите за единия апартамент в кв. "Изток“ са били преведени по банков път. Според цитиран предишните дни в медиите нотариален акт за сделката обаче, вторият апартамент е купен за 75 095.67 евро, "която сума продавачът е получил от купувача изцяло и в брой при подписване на настоящия нотариален акт".

Според шефа на НАП не е нарушение, че Цветан Цветанов е предупреден за прегледа на неговите доходи – всяко лице се уведомява за целта, срока и предмета на проверката. След като излязоха данните, се чухме с г-н Цветанов и се разбрахме да направим тази проверка, добави Стефанов.

Той припомни, че е говорил и с премиера за проверката, а Борисов му казал: "Да, и ако може час по - скоро и най-прозрачно".

Шефът на НАП коментира още, че тъй като лидерът на ДПС Ахмед Доган не е дал разрешение за вдигане на данъчно-осигурителната тайна върху доходите му, данни от текущата проверка за него не се оповестяват. Проверката Доган продължава повече от две години – вероятно защото никой не е настоял тя да се извърши "час по-скоро и най-прозрачно".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?