БСП предлага максималният осигурителен праг да е над 4000 лв.

Максималният осигурителен доход да се увеличи на над 4000 лева. За това настояха в петък от Коалиция за България, чиито депутати разкритикуваха приетите на първо четене промени в кодексите за социално осигуряване и на труда. Бившият социален министър в предния кабинет и настоящ депутат от БСП Емилия Масларова заяви на пресконференция в кулоарите на парламента, че заложената от ГЕРБ пенсионна реформа предвижда разликата между минималния и максималния осигурителен доход да бъде 10 пъти. В момента минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се е 420 лева.

"Коалиция за България настоява да се увеличи максималният осигурителен доход. Ние почти двойно увеличихме минималния осигурителен доход, а максималният за хората с високи заплати, включително и народните представители, които предвиждат мерки за намаляване на бюджета в парламента, всъщност стоят на ниските осигурителни прагове. Затова максималният осигурителен доход би могъл да даде една много сериозна сума към приходната част на осигурителната система", обясни Масларова.

Тя припомни, че при приемането на бюджета в края на м. г. от БСП предложиха максималният осигурителен доход да стане 2400 лв., но предложението им бе отхвърлено.

БСП подкрепят увеличаването на максималното обезщетение за безработица на 60 процента от работната заплата. Масларова обаче попита къде остава минималното обезщетение.

"То отново ще остане на символичните 90 лв., при положение, че ако той е 60 на сто от минималната работна заплата, то ще бъде над 120 лв. Тоест, не можем да правим промени, с които облагодетелстваме по някакъв начин високодоходните групи, а отново оставяме онези с ниски доходи, хора с увреждания, хора в деликатна ситуация в една безкомпромисна ситуация и безизходица в този труден период", смята бившият министър.

От 2001 г., с намаляване на осигурителните вноски, бюджетът на НОИ е "ощетен" с 11 млрд. лева, каза Масларова. Според нея това са две годишни плащания на пенсиите на всичките български пенсионери.

Трябва да видим имаме ли възвращаемост срещу това добро отношение към бизнеса, допълни тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България