БСП продължава да пита дали Леон Панета е разисквал проекта "Първанов"

БСП продължава настойчиво да чопли темата повдигани ли са вътрешнополитически въпроси по време на разговорите на шефа ЦРУ с премиера Бойко Борисов и обсъждан ли е политическият проект на президента Първанов. Въпреки отговора на Министерския съвет, че формално такава тема не е поставяна, депутатът от БСП и бивш вътрешен министър Румен Петков заяви в четвъртък, че от "Дондуков" 1 "лъжат".

Червените пуснаха питане до премиера, но председателят на парламента Цецка Цачева го е върнала. Преди това да стане известно, Румен Петков заяви, че очаква Борисов да отговори и "дали той е човекът на ЦРУ в страната“.

"Впечатлени сме от това, че г-н Борисов е човекът на ЦРУ в България. Защото в събранието очевидно има хора, които си общуват с израелските служби. ДПС са обвинени, че са на турските служби, а ние на съветските. Сега той е обвинен, че е човек на ЦРУ. Няма някой да го обвиним, че е на българските“, коментира Петков.

На въпрос на Mediapool дали ще повярват на премиера, ако отрече, че проектът "Първанов" е коментиран по време на разговорите му с Леон Панета, Петков отговори отрицателно. "Не, няма да му повярваме, защото вярваме на "Труд“ и източниците му. Вярваме и че разговорът се е състоял“, каза той.

Повод за питането на червените е информация на вестник "Труд" за визитата на Панета, в която се казва, че "по време на срещата е станало дума и за политическия проект на президента Георги Първанов".

Преди ден Румен Петков и колегата му Петър Курумбашев внесоха в парламента питане до премиера по същата тема. Двамата питат още, ако е вярна информацията, че този въпрос е обсъждан, коя от страните е повдигнала темата - дали "шефът на ЦРУ е информиран, или е проявил интерес от т.нар. политически проект "Първанов".

Курумбашев напомни, че специалните служби нямат право да се намесват в политиката, във формирането на политически партии и в политическите процеси на свободни и демократични държави. "Такива процеси, знаете, че се формират с това, че пристигат и докарват един генерал и откарват предишния в страни, които са в Централна и Латинска Америка. Ако вървим по този път, то добре е да бъдем информирани“, допълни Курумбашев по време на брифинг с Петков в четвъртък.

Бившият вътрешен министър добави, че ако подобен разговор се е състоял, то това е "изключително злепоставящо за ЦРУ“. "Такива спекули не се прощават. Ще тегнат върху българските спецслужби десетилетия наред“, смята той.

Бъчварова: Знак е, че Панета не се срещна с Първанов

По-рано в четвъртък Румяна Бъчварова коментира пред БНТ, че "темите, които интересуват президентството не са били обсъждани на официалната среща“.

"Не виждам какъв е проблемът в този разговор, освен, че той стана проблем за президента. Защото писмото беше получено в деня, в който стана ясно, че неговото твърдение за натиск срещу медии се опровергава публично и много широко. Последва това писмо, чиято цел беше първо да приглуши скандала от предишния ден от едно изявление, за което няма основание, и да се дискредитира самата среща“, обясни Бъчварова.

По думите ѝ на срещата Борисов-Панета са били дадени оценки за работата на правителството и резултатите от тази работа, "които също не съвпадат с мнението на президента“.

"Много съжалявам, че тази тема и това събитие се използва по този начин, защото както и да го погледнем, това е много висока оценка за страната. Такава оценка не е била давана“, подчерта Румяна Бъчварова.

"Сега беше дадена еднозначна висока оценка, при това тя безпрецедентно беше обявена пред медиите и тя драстично и категорично противоречи на президента за политиката на правителството. Мисля, че за съжаление, едно такова важно събитие стана част от спекулации, които трябва да внушат, че българското правителство не се справя добре“, каза Бъчварова.

"Не виждам с какво темата, която очевидно е много болезнена за президента Първанов, може да заинтересува шефа на ЦРУ“, допълни тя.

По думите ѝ с начина на формулиране на питането от страна на президентството, вече предполага и формирането на подобен проект.

Според Бъчварова е "знак“, че Панета нямаше среща с президента Първанов. "Може би няма тема, по която може да говори с него“, допусна тя. По думите ѝ темата на разговори на шефа на ЦРУ е свързана с работата на полицията и спецслужбите. Тя изрази съжаление, че темата за визитата му се използва за политически цели.

В същото време Румен Петков допусна, че въпросът с проекта "Първанов" може да не е бил разискван на работата среща, а на вечерята между Борисов и Панета.

Шефът на ЦРУ посети София миналата седмица. Преди да избухне битовият скандал дали директорът на най-голямото разузнавателно управление в света е дошъл тук да подкрепя Борисов и да пита за Първанов, авторитетни чужди медии дадоха съвсем друга интерпретация на визитата.

Престоят на Леон Панета в София съвпадна с визитата на иранския външен министър Манушер Мотаки, който пристигна тук по крайно второстепенен повод – среща на министрите от Черноморското икономическо сътрудничество.

Според американската агенция за анализи "Стратфор" посещението на Мотаки в София може да се тълкува като прелюдия към преговори между САЩ и Иран.

Такава обстановка позволява на ключовите съветници и посредници да се срещнат, докато шефовете им присъстват на незначителни събития, посочва "Стратфор".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?