Обсъждал ли е Борисов с шефа на ЦРУ проекта "Първанов“

Обсъждал ли е Борисов с шефа на ЦРУ проекта "Първанов“

Депутатите от левицата Румен Петков и Петър Курумбашев са внесли питане към премиера Бойко Борисов дали отговаря на истината публикуваната във в. "Труд“ информация, че по време на срещата му миналата седмица с шефа на ЦРУ Леон Панета е бил засегнат и въпросът за евентуален политически проект на президента Георги Първанов. Това съобщи самият Петков в сряда в кулоарите на НС. Все още обаче не е ясно дали председателят на НС Цецка Цачева ще допусне въпроса до пленарна зала.

Петков, за когото е известно, че е в близки отношения с Първанов, каза, че въпросът е дали публикуваната информация е коректна и дали министър-председателят е информирал по своя инициатива за такъв проект или директорът на ЦРУ е проявил интерес.

"Аз лично изключвам директорът на ЦРУ да е проявил интерес към политическия живот на България, защото те нямат такава практика“, каза още бившият вътрешен министър.

Той се надявал и публикацията да е грешка, "защото ако не е така, това означава, че някой го е страх от сянката на Първанов и материализира виденията си в разговори с ключови фактори в специалната сфера в световен мащаб“.

Инициативата на Петков е предшествана и от писмо на началника на кабинета на президента Никола Колев до началника на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, което е било изпратено в понеделник. В сряда пред Mediapool ръководителят на прессекретариата на Първанов Бойко Башлиева коментира, че писмото е свързано с онази част от разговора между Панета и Борисов, в която вероятно е ставало дума за "някакъв политически проект“ на Първанов. По думите ѝ към момента нямало отговор от Министерския съвет. Башлиева не се ангажира и дали, ако такъв отговор бъде получен,той изобщо ще бъде оповестен.

В информацията на "Труд“ се посочва, че "директорът на службата по събиране на тайна информация в ЦРУ Майкъл Сълик е казал на Борисов: "Ти си бъдещето, кажи как да ти помагаме. Всичко друго е опасно в този момент."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?