БСП: Режими, управлявали преди 1944, да бъдат обявени за престъпни

Инициативата на Миков е в отговор на говоренето за престъпленията на комунизма

БСП: Режими, управлявали преди 1944, да бъдат обявени за престъпни

БСП внася законопроект, с който режимите, управлявали България в периода 1923-1926 и 1934 - 1944 г., да бъдат обявени за престъпни. Това съобщи председателят на партията Михаил Миков, без да крие, че мотивите му са конюнктурни – спорадичните опити в българските училища да се говори за престъпленията на комунизма.

В тези периоди в България е установен авторитарен режим, извършени са два преврата, има две въстания и др., а също така страната ни става член на Тройния съюз – нацистка Германия, фашистка Италия и Япония, заяви Миков. През този период в България системно се унищожават демократичните начала - в страната е имало концентрационни лагери, гонения, отнемане на имущества на евреи, продължи той.

Според него приетият през 2000 г. Закон за прогласяване на престъпността на комунизма (който БСП не подкрепи) няма същинска законодателна основа. Резолюцията на ПАСЕ и ЕП предвижда да се даде реалистична оценка на всички периоди. С нашия законопроект ще бъде оценено цялото историческо наследство на България през 20 век“, каза Миков.

Освен това, по думите му, в последните дни се провеждат кампании за превратно тълкуване на историята през 20 век. Така например в столичното 22 СОУ е прокарана инициатива "Запознай младите с комунизма”. "Очевидно, че политически се използва частично историческата истина и не се дава пълна представа на младото поколение за случилото се през 20 век у нас. Зам.-министърът на образованието Диян Стаматов се занимава с политическа дейност в училище. Вчера е имало такъв случай, който е качен на сайта на МОН”, заяви лидерът на левицата.

Миков подчерта, че това е едно от основанията за внасянето на този законопроект, за да се оценява историческото наследството обективно. Ще поставим въпроса пред министъра на образованието Меглена Кунева, защото намесата на министри или зам.-министри в политизация на българското училище е недопустима, каза председателят на БСП.

Миков запита защо няма инициатива "Запознай младите с фашизма”. Според него се дава едностранчива оценка като се говори за лагерите след 9 септември, но не се говори за лагерите преди това. Разчитаме всяка парламентарна партия да изрази ясно отношение към периода 1923-1926 г. и 1934-1944 г. в България. Тези, които не подкрепят този закон очевидно подкрепят фашисткия режим в България, каза още Михаил Миков.

Най-вероятно инициативата му е продиктувана и от вътрешнопартийни подбуди, свързани с предстоящия конгрес на БСП, на който ще се гласува за нов лидер. Политиката на БСП на идентифициране с комунизма, Русия и партизанското движение явно се възприема като печеливша стратегия, тъй като бе провеждана и от предишния червен лидер Сергей Станишев.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?