БСП се кани да забрани на големите хипермаркети да работят в събота и неделя

БСП се кани да забрани на големите хипермаркети да работят в събота и неделя

Големите хипермаркети да не работят в събота и неделя, за да може да се стимулира оборотът на кварталните магазини. Тази идея може да залегне в нов закон за търговските вериги, който се пише в момента, съобщава във вторник вестник "Стандарт" и добавя, че предложението било на червени депутати.

"Това е една от мерките, които биха подкрепили малкия и средния бизнес", потвърдил за вестника заместник-председателят на "Коалиция за България" Спас Панчев, който е лидер на ЗС "Ал. Стамболийски".

"Търсим механизъм за равнопоставеност между българските производители и търговци, от една страна, и големите вериги, от друга", добавил Панчев.

Според него стотици малки и средни родни фирми са фалирали през последните години заради големите търговски вериги.

Идеята обаче е посрещната "на нож" от самите хипермаркети. "Клиентът трябва да избира къде да пазарува, а не това да се случва чрез административна намеса", коментирал пред вестника неназован шеф на eдна от големите вериги.

"Започва да мирише на централизирана, а не на пазарна икономика", заявил изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?