Спас Панчев би отбой: Идеята за хипермаркетите беше само подхвърлена

Депутатът от БСП все пак държи на предложението си заради "хилядите, които вчера бяха радостни"

Спас Панчев би отбой: Идеята за хипермаркетите беше само подхвърлена

Идеята за ограничаването на работата на хипермаркетите събота и неделя била "само подхвърлена", коментира в сряда пред БНТ депутатът от БСП Спас Панчев, който ден по-рано бе цитиран от в. "Стандарт" с това предложение.

По думите му той бил изненадан, че от цялото интервю за всекидневника бил изваден на преден план точно този акцент. Въпреки това Панчев продължава да смята, че подобна мярка е приложима и полезна.

"Между другото аз споменах, че наистина в другите държави обикновено големите търговски вериги се намират в покрайнините. Това дава възможност в центъра малките квартални магазини да имат бизнес, да продължат да работят. В България се случи нещо по-различно. Обикновено центърът на по-големите градове е натрупан от търговски вериги.

В моя квартал в съседство до нас има 4 такива, което естествено влияе на малкия бизнес в квартала и аз го споменах между другото, че може би това беше грешка, че ние не продължихме утвърдена практика. И се оказа, че всъщност това е интересно за журналистите и най-вече за хората. Ние искаме само да защитим българския потребител", заяви социалистът, който беше сред най-ревностните привърженици на отмяната на забраната на тютюнопушенето в заведения.

Според Панчев е "нормално да се обсъди наесен" дали наистина работата на хипермаркетите може да се ограничи през уикендите.

"След като започна да се говори, е нормално да се обсъди, иначе хората ще кажат: "Вижте сега, те отказват да обсъдим този въпрос". Ще го кажат хилядите, които вчера бяха радостни, че има такава идея, защото имаше и такива. Но аз казвам, че ние не се връщаме назад. Ние не искаме да изменяме мястото на търговските вериги, казвам, че ние допуснахме грешка. По този начин ние повлияхме на бизнеса на по-малките търговци. Беше грешка да вкарваме големите магазини в централните части на градовете, но сега няма да ги местим в покрайнините на градовете", смята депутатът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?