БСП ще избягва взаимодействие с ДПС: внася вот на недоверие сама

БСП ще избягва взаимодействие с ДПС: внася вот на недоверие сама

БСП ще внесе до седмица вот на недоверие към кабинета "Борисов" 3, но самостоятелно. Идеята на формацията е ако останалите партии, ако желаят, да се солидаризират с инициатива. Исканата оставка ще е заради провала на управленските политики в областта на здравеопазването. Това стана ясно в сряда от думите на зам-председателят на парламентарната група Крум Зарков.

Че социалистите ще искат вот на недоверие се разбра в събота, по време на заседанието на широкото партийно ръководство. Сега обаче от левицата съобщиха повече подробности.

"В момента нашите здравни специалисти работят по мотивите, които ще са готови до края на седмицата“, каза Зарков в кулоарите на парламента.

Той смята също, че ГЕРБ само предлага да се наливат пари в една "пробита" система.

"Успешен ще е вот, в който ясно прозвучи, че има път напред, че има друга алтернатива. Математическите изчисления не ни интересуват“, каза още депутатът.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че от движението ще коментират след консултации и когато видят мотивите, като припомни, че ДПС е предлагало вот на тази тема в началото на годината.

Зарков обаче поясни: "Няма да правим консултации. Ще внесем ясни мотиви, ще внесем и нашата алтернатива за друг вид система на здравеопазване." Тя била вече описана в плана на левицата "Визия за България", добави той.

От БСП обясниха неофициално пред Mediapool, че най-вероятно няма да имат никакви формално общи инициативи с ДПС до евентуални предсрочни избори, които от левицата предвиждат в срок от една година.

Целта на социалистите била да не бъдат пришивани към движението, което им носело само негативи. За сметка на това пък щели при всеки удобен случай да изтъкват, че ДПС и ГЕРБ се договарят. Както сториха и миналата седмица, когато ДПС направи кворума на мнозинството.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?