Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Всички признават "здравния погром" и никой не подкрепя "алтернативата" на БСП

6 коментара
Всички признават "здравния погром" и никой не подкрепя "алтернативата" на БСП

Пълно съгласие за проблемите на здравната система и плаващи мнозинства за пътя за тяхното разрешаване се очертаха в парламентарния дебат по третия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3", внесен от БСП заради "погрома на здравеопазването в България".

В хода на дискусиите стана ясно, че “алтернативата“ на БСП за здравеопазването не се приема не само от управляващата коалиция, но и от ДПС, което поставя идеите на левицата в пълна изолация. Макар да обявиха, че ще подкрепят вота заради сегашното състояние на сектора, който ГЕРБ управлява вече почти 10 години, от ДПС подкрепят демонополизацията на здравната каса, залегнала в предлаганите от здравния министър Кирил Ананиев здравни модели, но смятат, че само с финансови мерки не могат да се решат структурните проблеми на системата.

Докато БСП са против премахване на монопола и са за “връщане на държавата в здравеопазването“ .В същото време в някои от уж алтернативните идеи на БСП се виждат политики, следвани от години от правителствата на ГЕРБ. А здравният министър Кирил Ананиев видя в констатациите на левицата за състоянието на сектора собствения си анализ за проблемите, на базата на който предлага промени в сектора.

Така границите между правителствена политика и алтернативата на БСП бяха сериозно размити в дебата, който продължи около три часа в петък. Вотът предстои да бъде гласуван идната сряда.

По традиция разискванията се състояха в отсъствието на премиера Бойко Борисов, за когото председателят на парламента Цвета Караянчева уведоми, че е на посещение в Брюксел, “но духом е тук“. Борисов се отчете по темата със статус във “Фейсбук“ , с който честити професионалния празник на лекарите и коментира, че е “необходима цялостна реформа в един модел, който днес се критикува от тези, които са го заложили“.

БСП: Погромът в здравеопазването има алтернатива и ние я предлагаме

"Днес "БСП за България" искаме оставка на правителството на Бойко Борисов за погрома на здравеопазването в България. В резултат на това управление, здравеопазването вече не е и така, както конституцията ви гарантира - достъпно. 80% от болниците са в три големи града. Лекарствата стават все по-скъпи, евтините се изнасят без контрол, лекарите бягат от България - напускат, а положението с медицинските сестри е направо катастрофално", заяви Нинова.

"Стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват, защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най - неизрядният платец в държавата - на здравни осигуровки - е правителството", каза още Нинова.

Нинова посочи, че от близо 9 млрд., лева, които всяка година влизат в системата, 4 млрд. лева идват от джоба на българските граджани.

По думите ѝ “алтернатива има“ и БСП я предлага: премахване на търговския статут на лечебните заведения, детайлно остойностяване на медицинските дейности и на труда на медицинските специалисти, недопускане на демонополизацията на НЗОК, диференцирано ДДС върху лекарствата и медицинските изделия, въвеждане на здравна карта.

Голяма част от тези предложения обаче са част от официалната правителствена политика – включително задължителната здравна карта за потребностите от лекари и болници в страната и предстоящото макар и доста закъсняло преостойностяване на медицинските дейности.

ГЕРБ: Да правим политики за здравеопазването, а не от него

Председателят на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова (ГЕРБ) отхвърли много от обвиненията на Нинова, като заяви, че секторът се нуждае от надпартиен консенсус и трябва да се правят политики за здравеопазването, а не от него.

Тя отхвърли критиките на левицата, че предлаганите от Ананиев промени не са били консултирани със заинтересованите страни, а също и че не е ясно регламентирано за какви медицински услуги в момента доплащат българите. Дариткова посочи, че това е ясно разписано в законите - доплаща се за по-добри битови условия, избор на екип и медицински консумативи извън цената на клиничната пътека, като има задължение за публично обявяване на ценоразписите от болниците. Освен това тя опроверга левицата, че лекарствата у нас са скъпи, защото нормативната уредба ни гарантира най-ниските регистрирани цени в ЕС.

Дариткова припомни и че през последните години са предприети редица мерки за засилване контрола на разходите за лекарства и за това да бъдат по-достъпни за пациентите. Въведе се 100% реимбурсиране на есенциалната хипертония, създаде се комисия за оценка на здравните технологии, която отчита ефикасността на терапиите, заплащани с публични средства, посочи тя.

По думите ѝ предлаганото от БСП намаляване ДДС на лекарствата е в услуга на индустрията, а не на пациентите. Освен това Дариткова упрекна БСП, че говорят за проблема с паралелния износ на лекарства, но не са подкрепили при гласуването мерките за ограничаването му.

Относно упреците в труден достъп до здравеопазване Дариткова заяви, че наличието на 3 млн. хоспитализации опровергава това твърдение.

ДПС: Само с наливане на пари не се постигат здравни цели

Зам.-председателят на парламента Нигяр Джафер (ДПС) каза, че групата ѝ ще подкрепи вота не заради предлаганите от ГЕРБ модели, а за заради безвремието в здравеопазването, неслучилото се досега и неудържимия срив на доверие от страна пациентите и лекарите към системата.

“България е с най-висока смъртност в ЕС от сърдечно съдови заболявания, най-ниската продължителност на живота, високи нива на детска смъртност. Фалитът общински болници и ги следват областните. Здравеопазването се концентрира в няколко големи градове, а хората в малките имат затруднен достъп. Върви се след събитията. Имаме еврокомисар по дигитализацията, но нямаме електронна здравна система и електронно здравеопазване“, обобщи ситуацията Джафер.

“При оформящото се аритметично мнозинство, но не ценностно, целта на този вот е да предизвикаме дискусия, за да подскажем на управляващите корекции в политиките, които провеждат“, коментира колегата ѝ Хасан Адемов.

По думите му в момента има “мъгляв силует на реформа с доминиране на финансовите параметри“. “А ние сме убедени, че само с пари не можем да решим тежките структурни проблеми в системата“, каза той.

“Това, което правите 9 години е да увеличавате финасовия ресурс с 300-400 млн. лева годишно, но не говорите за контрол и ефективно изразходване на този финансов ресурс. Те не се използват ефективно за постигане на здравни цели“, обърна се Адемов към управляващите и посочи, че през 2000 година при 1 млрд. лева бюджет за сектора общата смъртност на населението е била 12 промила, а сега е 15 промила.

“Ние от ДПС имаме самочувствието да заявим и предложим нова матрица, различна от досегашната – демонополизация на НЗОК – да я поставим в конкуренция с останалите финансиращи органи, искаме лечебните заведения да имат възможност да се конкурират помежду си както за финансовия ресурс, така и за пациентите, свободен достъп до лечебните заведения без лимити, реално остойностяване на пътеките, в ключително лекарския труд. Искаме с финансовия ресурс, да постигаме здравни цели. Ваше право е да се вслушате или не в нашите препоръки“, каза Адемов.

Патриотите: Вотът е ненавременен, точно когато се предлагат решения

Депутатът Обединениет патриоти Искрен Веселинов изрази недоумението си, че ДПС ще подкрепи вот, който е срещу демонополизацията, при положение, че ДПС е за демонополизацията на НЗОК.

Обединените патриоти (ОП) заявиха, че няма да подкрепят вота, защото е ненавременн – точно когато се предлагат решения за натрупаните проблеми. Депутатът от ОП Калин Поповски коментира, че предлаганото от Ананиев доплащане на пациентите за евтините пътеки до 700 лева ще доведе до намяляване на хоспитализациите, а оттам ще се освободят средства за по-добро остойностяване на клиничните пътеки.

Той коментира, че у нас има огромен брой лечебни заведения – 365 болници и на 20 000 души се пада по 1 болница. “В Холандия на 100 000 души има една добре оборудвана болница. Тук има болници в общини под 10 000 души, които нито имат потенциал, нито кадри да лекуват“, каза той.

“Днес в 7-милионна България има 3 млн. хоспитализации, от които 2 млн. са излишни. Тези хора не че не са болни, но могат да се обслужват в извънболничната помощ и това да струва 30-50 лева вместо 500 лева, колкото е средната цена на една пътека. Това източва НЗОК“, каза Поповски. Освен това той заяви, че у нас здравната вноска е 8%, докато в Германия е 15% и така се акумилира много по-голям публичен ресурс и хората не доплащат.

Депутатите от "Воля" не участваха в дебата.

Ананиев: Здрав вот не се прави с болни аргументи

Ананиев обеща да консултира с партиите модела, около който има съгласие

В края на дебатите здравният министър Кирил Ананиев заяви, че ще продължи с обсъжданията на здравните модели, търсейки възможно най-голям консенсус и след като се оформи съгласие около конкретен модел, ще го представи лично във всички политически централи на парламентарно представените партии.

“Здрав вот на недоверие не се прави с болни аргументи“, заяви Ананиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. [email protected]
  #6

  Днес по радиото,слушах една жена.Не разбрах как се казва.Но е нещо защитник на здравните политики на болните. Направи на бъзе и коприва,управляващите на Тройната коалиция,като спомена доста факти,които са забравени от обществото,за най лошото здравеопазване по времето на Тройната коалиция.

 2. ktn
  #5

  Много показателно е да се проследи средната продължителност на живота. Колкото се може по-отдавна, та до наши дни. Защо? Защото това е един от лесно установимите индикатори за стандарт на живота и качество на здравеопазване. Аз си направих тази справка. Интересна е и поучителна. Няма да я публикувам, защото ако има заинтересовани, могат да посочат различни данни.

 3. ARROGANT
  #4

  Вие тъй, ние иначе, а народът да "духа супата". Това е т.н. "дебат".

 4. безпартийна
  #3

  Невероятно е как БСП успява да насочи острието за вот на недоверие там, където съвсем лесно той ще бъде отхвърлен. В момента се обсъждат нови идеи в здравеопазването, като дебатът за тях не е приключил. А в същото време изникнаха неудържими скандали в пътното строителство и усвояването на еврофондове. Които обуславят много повече аргументи за вот на недоверие. Но, не. Това не влиза в дневния ред на БСП. Нинова с Борисов ли се съветва по каква тема ще внася вот на недоверие? Така излиза.

 5. ivancho ivanov
  #2

  В местните новини вече казаха, че БСП подготвя четвърти вот на недоверие на тема защо не е на дневен ред изгонването на руски дипломати заради Скрипал!

 6. Практик от София
  #1

  Всички помним, как навремето национално отговорно правителство на БСП/БКП повиши доходите, положи неистови допълнителни грижи и в хубавата ни татковина рязко намаля броят на изтощените пенсионери, хронично болните и психически лабилните хора. Това се случи през 1996-97-а година.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.