БСП ще променя правилата за търговия с дървесина

БСП ще променя правилата за търговия с дървесина

Промени в правилата за търговия с дървесината, които трябва да пресекат нагласените продажби, от които губи държавата, подготвят управляващите. Текстовете са почти готови, заяви в понеделник пред бТВ председателят на парламентарната комисия по регионална политика и депутат от БСП Димчо Михалевки.

По думите му приетият закон за горите през 2011 г. и наредбата към него са били насочени към това да се поставят "в пряка зависимост шестимата директори на държавните предприятия от министъра и схемата да работи идеално".

"Стоковата борса е едно престъпно начинание, което ние в момента сме се заели и ще внесем изменение в закона, защото Софийската стокова борса нагласява търговете, дори и в момента действащото законодателство, което е същото, може да се случи подобен инцидент - както за напоителни системи, така и за дървата... Беше създадена система, при която беше смазана цялата конкуренция", заяви Михалевски. Така, според него, печелели частни интереси, а не държавата.

"Цялата схема беше построена така, тук не може да прехвърлите само на един човек, бил той Емил Димитров (зам.-председател на земеделската комисия в предишния парламент и депутат от ГЕРБ – бел. ред.), вината, но всичко това - че фирми купуват огромни пакети, купуват ги под пазарните цени, след това ги препродават на цени между двайсет и тридесет лева без фактура, което ощетява държавния бюджет, е абсолютна истина", посочи Михалевски.

Бившият земеделски министър от кабинета на ГЕРБ Мирослав Найденов обаче посочи, че се правят опити да се хиперболизира проблемът, тъй като само три процента от дървесината сса били продадени през борсата. Той защити борсовата търговия с дървесина като най-прозрачния начин за продажба.

Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса, обяви, че търговете се провеждат по Закона за стоковите борси и тържищата за всички видове стоки. От 23 години дървесина се търгува на тази борса и подобните борси в света, но в момента у нас това не се прави именно по решение на държавата от времето на управлението на ГЕРБ след промени в Наредба на земеделското министерство.

Председателят на браншовото сдружение на практикуващите лесовъди и горски предприемачи БУЛПРОФОР Димитър Джоков коментира пред телевизията, че страната е била "разпарчетосана" на шест парцела "по съвсем мафиотски начин". В отговор Найденов коментира в студиото, че управляващите тогава се опитвали да налагат професионализма в горите, доказателство за което било, че и сега четири от шест регионални директора не са сменени от новото правителство.

Найденов защити отново съпартиеца си от БАСТА Емил Димитров, който за пореден път беше обвинен от участниците в разговора, че е бил в конфликт на интереси като е търгувал с дървесина чрез фирма, ръководена първо от него, а след като става депутат - от негови роднини по права линия. По думите на Найденов Димитров е имал влияние не по отношение на търговете с дървесина, а в смисъл на законодателство, защото е бил заместник-председател на земеделската комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес