Забранява се за три месеца износът на необработена дървесина

Забранява се за три месеца износът на необработена дървесина

Да се наложи тримесечна забрана за износа на необработен дървен материал, реши парламентът, след като в сряда ободри предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и група народни представители.

Докато трае мораториумът трябва да бъдат предложени законодателни промени, свързани с подобряването на контрола върху дейността на горските стопанства и мерките срещу незаконната сеч.

Срещу ограничението вече се обяви земеделският министър Десислава Танева, чието ведомство има свои предложения за борба с незаконната сеч. Сред тях са спирането на възстановяване на ДДС при сделките за износ на дървесина, промяна в плановете за сеч в стопанствата, сертифицирането на горите и стриктното проследяване на добитата дървесина, които според ведомството ще дадат по-добър ефект. Според Танева мораториум върху износа ще изкриви пазара за дървесина, ще наруши двустранно сключени договори на български фирми и от това те ще реализират загуби и няма да отговаря на европейските правила.

Именно с цел избягване на проблеми с Европейската комисия депутатите одобриха текст, според който за три месеца се забранява "изпращането" на необработен дървен материал, като думата "изпращане" трябва да прикрие реалното ограничаване на движението на стоки и капитали в Европейския съюз.

За страните извън Европейския съюз пък агроминистърът трябва да издаде заповед за забрана на износа на необработена дървесина.

Не бяха приети предложения от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт да се забрани и износът на "обла дървесина", тъй като в момента понятията са неясни и за обработена може да се приеме дървесина, на която са отстранени корите.

Забраната ще влезе в сила от деня на обнародването на решението в Държавен вестник, а не както бе гласувано на заседание на земеделската парламентарна комисия – от 6 април. Мотивът на депутатите за по-късни срок на влизане в сила на мораториума бе приключване на вече започнати сделки на търговците с дървесина, но сега мнозинството реши ограничението да се задейства възможно най-скоро.

ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени за затягането на контрола върху добива на дървесина и се очаква всяка от партиите да внесе своите предложения за корекции, които на по-късен етап да бъдат обединени в едни проектозакон.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?