Буферен паркинг ще поема чакащите за "Дунав мост" тирове

От години този участък от пътя Мартен-Русе е затапен от тирови, чакачи зза Дунав мост, сн. БГНЕС

Камионите, които изчакват своя ред за преминаване през граничния пункт "Дунав мост4 при Русе и Гюргево, ще бъдат поемани от буферен паркинг, който ще се обособи на бул. "България". Това ще стане с новата организация на движението на камиони в района на Дунав мост, която ще стане факт до две седмици.

Това решението е взето на среща в сряда с представители на всички заинтересовани институции. До нея се стигна след като миналата седмица малко след Дунав мост на пътя между Русе и Мартен при тежка катастрофа, заради неправилно правещ обратен завой тир, загинаха ученик и ученичка загинаха, а други две момичета и водачката на изхвърчелия пи удара от пътя автомобил бяха тежко ранени.

Областният управител на Русе Галин Григоров съобщи, че се предвижда камионите, които искат да преминат "Дунав мост", да не изчакват вече на опашка на бул. "Тутракан", в участъка между Мартен и Русе, а в района на международния булевард "България".

Причината е, че колоната от тежкотоварни превозни средства всекидневно възпрепятства нормалното преминаване и е предпоставка за пътни инциденти, обясни той.

Предвижда се в района на международния булевард "България" община Русе да обособи буферен паркинг, който ще побира над 100 камиона. Ще има и светофарна уредба, която да ги пропуска поетапно към "Дунав мост", когато трасетата на граничния пункт са свободни.

Григоров каза още, че до Великден се очаква въвеждането в експлоатация на допълнителни трасета на граничния пункт от румънска страна, което ще намали времето за престой на превозните средства при Русе, изчакващи да излязат от България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес