България дава още 150 000 лв. за “Бургас - Александруполис”

След като България се отказа от нефтопровода “Бургас Александруполис”, тази година за втори път ще даде нови пари по проекта. Този път сумата е значително по-малко от отпуснатите през март 1.8 млн. лв. Сега ще бъдат предоставени 150 000 лв. , които ще отидат за закриването на проектната компания. Решението предстои да бъде взето от правителството в сряда.

Кабинетът ще придобие акции от държавата във връзка с увеличаването на капитала на “Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ”. Това ще стане с емитиране на 1500 нови акции, се казва в проекта на правителственото съобщение.

Със средствата от увеличението “Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ” ще изпълнява своите ангажименти през 2012 г. като акционер в международната компания “Транс Балкан Пайплайн Б. В.”, която е регистрирана в Амстердам.

Компанията беше създадена по силата на междуправителствено споразумение за сътрудничество за строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас - Александруполис между Русия, България и Гърция.

Средствата ще осигурят възможност за оперативна дейност на дружеството при минимални разходи за извършване на необходимите съгласно холандското законодателство действия по закриване на компанията и нейното управление за този период от страна на избрано външно дружество, се казва в правителственото съобщение.

Част от средствата ще бъдат резервирани за поемане на евентуални разходи при възможна данъчна ревизия на четирите закрити юрисдикции на компанията в Холандия, Русия, България и Гърция през периода, в който се водят преговорите за излизане на България от проекта, е посочено още в съобщението.

Проектът за нефтопровода “Бургас – Александруполис” е замразен, а не прекратен, стана ясно от думите на вицепрезидента на "Транснефт” Михаил Барков, който е и член на надзорния съвет на “Транс-Болкан пайплайн” през април. Руската енергийна компания планира в бъдеще да се върне към реализирането на тръбата. "Ние няма да го изоставим. Замразяваме го, оставяйки минимално количество ресурси”, заяви Барков.

През декември 2011 г. България обяви, че прекратява участието си в проекта. Мотивът беше, че е икономически неизгоден, по думите на финансовия министър Симеон Дянков. Според премиера Бойко Борисов сме се оттеглили, защото проектът е опасен за околната среда.

В края на март 2012 г. обаче българското правителство взе решение да емитира нови 18 хиляди акции в дружеството, което участва в проекта "Бургас - Александруполис". Акциите са на стойност 1.8 млн. лв., като средствата са необходими за покриване на разходи по проекта, се казваше в правителственото съобщение, но не бяха посочени какви.

Решението на българското правителство беше взето дни след като Барков заяви, че Русия ще настоява да продължи изпълнението на "Бургас - Александруполис" при минимизиране на разходите по него. Нефтопроводът трябва да бъде реализиран, тъй като е много по-дългосрочен от сегашната политическата конюнктура, каза тогава Барков,

Междуправителственото споразумение за нефтопровода “Бургас – Александруполис” беше подписано през 2008 г. Русия взе мажоритарния пакет акции от 51%, а България и Гърция по 24.5%. За реализирането на проекта беше създадена проектната компания “Транс-Болкан пайплайн” (Trans-Balkan Pipeline). От руска страна в нея участва “Транснефт”, а от българска “Техноекспортстрой”, което в момента е в процес на приватизация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?