Посланикът в Лондон Константин Димитров:

България е използвана като изкупителна жертва от британски политици

Константин Димитров

България е използвана като изкупителна жертва от британски политици, казва българският посланик в Лондон Константин Димитров пред вестник "Дейли телеграф". Той определя представянето на сънародниците ни като "обидно", а понякога "граничещо с клевета".

Като реакция на продължаващите от седмици враждебни публикации за възможния наплив от източноевропейци във Великобритания посланик Димитров казва, че е "крайно неприемливо" българите да бъдат описвани като потенциална заплаха за източване на социалноосигурителната система.

Той не назовава конкретна партия, но очевидно най-голяма тревога за България буди Партията за независимост на Обединеното кралство, която постави имиграцията и евентуалния наплив от румънци и българи в центъра на политическите дискусии, пише "Телеграф".

В интервюто за медията, дадено в посолството в Лондон, Димитров отбелязва, че вътрешната политика понякога има нужда от чуждестранни изкупителни жертви и че това е причината за целия шум.

Той обаче предупреждава, че представянето на България като проядена от организирана престъпност и корупция държава, от която ще тръгне поток от "нежелани чуждоземци", е създало "изключително негативна обществена и медийна атмосфера"

Димитров допълва, че продължаващият дебат несправедливо набеждава България, създава ксенофобия и почва за враждебност или дискриминация срещу сънародниците му, пише вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от България