България и балтийските страни влизат в еврозоната през 2010-2011 г.

Според официално обявените планове, България планира въвеждането на еврото през 2010 г., но страната ще се присъедини към Европейския валутен механизъм – 2  (ЕRM II - Exchange-rate mechanism II), който е т.н. “чакалня” за еврото, през първата половина на 2007 г. Това се казва в изследване на аналитичното звено на Уникредит груп, резюме от което бе разпространено от пресофиса на банковата група в София в сряда.

При спазване на стриктна фискална политика, запазване на стабилния валутен борд и ниски лихви, инфлацията остава основното предизвикателство в изпълнението на Маастрихтските критерии за България, което може да забави плановете за еврото, се казва в изследването.

Заради твърде високата инфлация Литва, Латвия и Естония трябваше да отложат въвеждането на еврото, което беше планирано за 2007 г. (за Естония и Литва) и през 2008 г. (за Латвия). Предвид продължителния силен икономически растеж инфлацията ще остане на високи нива и тези държави вероятно няма да могат да приемат еврото преди 2010 г. или 2011 г., продължава анализът.

“За момента Чехия няма официално обявена желана дата за приемането на еврото и забавянето на фискалната консолидация и слабият ангажимент към бързо изпълняване на критериите ни карат да предположим 2012 г. като възможна дата. Подобно е положението и в Унгария и Полша, което за тях реалистично означава приемане на еврото след 2012 г.”, коментира Дебора Револтела, главен икономист за Централна и Източна Европа на банковата група.

Румъния може да си постави за цел 2014 г. за влизане в семейството на еврото. И докато публичните финанси на Румъния изпълняват критериите на Маастрихт, все още остава изпълнението на критериите за валутен курс, лихви и инфлация.

Според анализаторите втора Словакия от групата на Централноевропейските страни ще може да приеме еврото от 2009 г., след като Словения влезе в еврозоната от началото на тази година. Според икономистите от Уникредит груп постоянството в поддържането на стриктна фискална политика и благоприятните тенденции в инфлацията показват способността на страната да изпълни Маастрихтските критерии през 2008 г.

Икономиката на Словакия постигна рекорден ръст от 9.8% през третото тримесечие на 2006 г., което означава годишен реален ръст на БВП от 7.8% за миналата година в сравнение с 6% през 2005 г. Експертите на УниКредит Груп очакват това благоприятно икономическо развитие да продължи и през 2007 г. Тогава реалният ръст на БВП може да достигне 7.5%.

Основният двигател на този растеж е автомобилният сектор и производството на електрическо оборудване. “Производители на автомобили като VW, KIA или PSA Peugeot Citroën увеличиха производствените си мощности в Словакия. Компании от електронната индустрия като Sony и Samsung също разшириха производствените си предприятия в страната”, коментира Дебора Револтела.

УниКредит Груп прогнозира и продължение на бума в строителството, което постигна ръст от 14.8% през 2006 г. и тази тенденция ще се запази. Освен допълнително затягане на фискалната политика, според Револтела, инфлацията през 2007 г. ще има умерени темпове на растеж. Всичко това дава около 70% вероятност Словакия да изпълни Маастрихтските критерии до 2008 г., което означава възможност да приемане на еврото на 1 януари 2009 г.

Споделяне

Още от Бизнес