България има огромен напредък в борбата с престъпността

България има огромен напредък в борбата с престъпността

България им огромен напредък в борбата с организираната престъпност, заяви пред американския вестник “Интернешънъл хералд трибюн” австрийският канцлер Вофганг Шусел в първото си интервю откакто страната му пое председателството на ЕС от 1 януари до 1 юли 2006 г.

Недостатъчната борба с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта бяха сред основните критики към България в последния доклад на Европейската комисия.

По думите на Шусел, България и Румъния ще са готови да се присъединят към съюза през 2007 или най-късно през 2008 година, а Хърватия и Македония малко след това.

В коментар “Интернешънъл хералд трибюн” отбелязва, че изявленията на Шусел идват в момент, в който мнозина смятат, че разширяването през 2004 година е причина за кризата в ЕС.

Няколко дни преди Австрия да поеме председателството на съюза, премиерът Сергей Станишев бе на посещение във Виена. Той запозна лично Шусел с изпълнението на ангажиментите на България по присъединяването към ЕС.

Австрия се води като една от страните-членки в ЕС, които са изключително резервирани към бързото разширяване на изток на съюза. По време на срещата на външните министри през октомври в Брюксел, Австрия изказа своите резерви и към започването на преговори за пълноправно членство с Турция.

Тогава външният министър на страната Урсула Пласник предложи след края на преговорите с Турция да ѝ бъде даден статут на “привилигерован член”.

В същото време депутатът от германския Християнсоциален съюз Томас Зилберхорн в интервю за “Дойче веле”, че приемането на България и Румъния в Европейския съюз може да бъде отложено и за след 2008 г.

По думите му, предпазната клауза и процесът на ратификация се обезсмислят, ако двете страни знаят, че така или иначе ще влязат в Евросъюза през 2008 г.

Моето мнение е, че не може да се ратифицират договорите за членство, без да са изпълнени критериите, или пък да се надяваме, че всичко ще бъде наред през 2008 г., допълва германският депутат.

Германия стои зад приемането на България и Румъния, но иска и от двете държави да изпълнят критериите за членство преди датата на присъединяване и нито ден по-късно, твърди още Зилберхорн. По думите му, това означава, че германският Бундестаг трябва да ратифицира договора за членство едва когато България и Румъния изпълнят изцяло и окончателно исканото от тях.

Докладът на Европейската комисия (ЕК) от есента посочи, че и двете страни има още какво да направят в определени области, допълва той.

Още тогава ЕК искаше да даде зелена светлина за присъединяването на тези две страни, но насрочи за пролетта изготвянето на още един доклад. Няма как да знаем дали ще бъдат отчетени съществени промени, или ще бъдат отбелязани пак недостатъци например в борбата с корупцията и ефективността на съдебната система, смята още Томас Зилберхорн.

В интерес на всички е България и Румъния да бъдат приети, въпросът е дали това ще стане през 2007 г., през 2008 г. или още по-късно, допълва депутатът.

Той уточнява, че в договорите за присъединяване на двете страни има предпазни клаузи, според които приемането може да се отложи за 1 януари 2008 г., което означава, че през 2008 г. България и Румъния може да влязат в ЕС, без да са изпълнили критериите.

По думите му Германия трябва да си изгради и самостоятелна оценка. Едната възможност е да ратифицираме договора, а ако страните кандидатки не изпълнят всички условия, да задействаме предпазната клауза и да отложим приемането за 2008 г. Но аз не искам да се осланям на това. По-добре е договорът да се ратифицира, когато са изпълнени всички условия, допълва депутатът.

Томас Зилберхорн обяснява още, че това негово предложение не е направено официално. Според него тепърва в Бундестага ще се обсъжда кога да е ратификацията и дали присъединяването на България и Румъния да се отложи. Вероятно решение за това ще бъде взето след публикуването на новия доклад на ЕК през пролетта, предполага Зилберхорн.

Председателят на Комисията по външна политика към Европарламента Елмър Брок също заяви, цитиран на Франкфуртер алгеймайне цайтунг, че в нонпейпъра за престъпността в България има тежки обвинения.

Така нареченият нонпейпър стана известен след статията на вестник “Билд” през декември – “Тревога! Мафия!”.

По думите на Брок, тези данни затвърждават загрижеността дали страната ни ще е готова да се присъедини към ЕС на 1 януари 2007 година.

Евронаблюдателят от квотата на ОДС Мартин Димитров коментира, че въпреки статиите в медиите, Европейският парламент “изглежда по-скоро добре настроен към България”. Той съобщи, че в Европарламента съществува пълното разбиране за проблемите на България в борбата с организираната престъпност, високата корупция и сенчестата икономика.

“Това, което се иска е България не само да приеме необходимите закони, но и да започне да ги прилага веднага. Това се иска и ако това не бъде направено България ще бъде отложена”, заяви Димитров пред «Дойче веле».

В същото време евронаблюдателят от ДСБ Димитър Абаджиев заяви, че “за съжаление” всичко написано в чуждестранния печат като изводи е вярно.

“Всичко е в ръцете на българското правителство. Ние затова като опозиция вътре в страната сме безкомпромисни към правителството и в следващите два-три месеца ще бъдем такива. Ще настояваме то да направи решителни крачки и да се извършат решителни реформи, включително и конституционната реформа да не бъде отново PR акция, а да бъде наистина реформа по същество”, заяви още Абаджиев пред радиото.

Споделяне

Още по темата

Още от България