България може да остави бежанците гладни, без лекари и преводачи

Трябват 20 млн. лева за интеграцията им, а бюджетът на ресорната агенция е под 7 млн.

Никола Казаков, сн. БГНЕС

Заради липсата на достатъчно средства България може да остави бежанците без достатъчно храна, лекарска грижа и преводачи. Това стана ясно от думите на председателя на Държавна агенция за бежанците (ДАБ) Никола Казаков във вторник.

"В бюджета за 2015 г. не са заложени финансови средства за храна и за подобряване на условия на живот на търсещите закрила бежанци", каза Казаков.

Той съобщи, че няма и желаещи лекари да работят с бежанците поради ниското заплащане и езиковата бариера. Освен това липсват преподаватели и преводачи за бежанците.

Казаков обясни, че бюджетът на агенцията за тази година е 6.6 млн. лева, от които 4.3 млн. лв. отиват за заплати. Само на преводачи агенцията дължи 200 000 лв. за миналата година.

България се провали в интеграцията на бежанците, като досега те нямат възможност да изучават български език, да докажат квалификациите си, да придобият нови и да се включат ефективно на пазара на труда.

България да разглежда бежанците като трайно пребиваващи в страната

Комисарят по човешките права към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс призовава във вторник България да започне да разглежда бежанците не като временно, а като трайно пребиваващи.

"Предвид продължителността на сирийския конфликт, много от тези бежанци изглежда ще останат в Европа и ще станат граждани на приемащите страни. Това важи и за България, Сърбия и Унгария, които досега се възприемаха като транзитни държави. Политиките за приобщаване трябва да бъдат всеобхватни и да включват въпросите за човешките права, за
образованието, работата, подслона, здравеопазването и други социални услуги", заяви Муйжниекс, цитиран от БТА.

Той призова най-големите и богатите страни в Европа да приемат повече сирийски бежанци и да престанат с отблъскването им от границите, защото така насърчават дейността на престъпните мрежи на каналджиите. Още

.

Според оценката на Казаков, цитирана от БНР, са необходими около 20 милиона лв. За една година за интегрирането на бежанците.

Във вторник Казаков представи концепция за работата на агенцията, която предвижда подобряване на процедурите за предоставяне на статут, повишаване на капацитета на центровете и подобряване на условията за живот. Тепърва ще се предприемат и мерки за синхронизация на българското законодателство с европейското. Това бе заложено още в Националната програма за интеграция 2011-2013 година, но все още няма осезаем напредък.

Предвид очакванията за засилване на бежанския натиск се планира да бъдат отворени два нови центъра в Южна България с капацитет по около 600 души.

Те ще бъдат поместени в стари казарми, но точните им места още не са обявени официално. Традиционно местните жители посрещат с протести плановете за настаняване на бежанци.

Агенцията смята да затегне контрола в центровете за настаняване на бежанците, като вече въвежда вечерен час. Планира се и въвеждането на чип карти за настанените в центровете.

"В същото време материалната база не се поддържа и се руши, търсещите закрила не се включват в поддържането на реда и хигиената, а персоналът е крайно недостатъчен", заяви Казаков.

Според него е необходимо да бъдат създадени ясни правила за поддържане на вътрешен ред и хигиена и да има работещ механизъм за включване в тази дейност на лицата, настанени там.

"За нова бежанска вълна не можем да говорим, но увеличение на молбите за настаняване има", каза Казаков.

Броят на регистрираните лица, търсещи закрила през 2013-2014 г., е достигнал 11 081. Има увеличаване на молбите за настаняване в центровете на ДАБ и е необходимо да се осигури по-голям капацитет.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?