България може да стане цел на руските ядрени ракети

България - също като Чехия и Полша, в най-близко време може да стане нова цел за руските ядрени ракети, коментира руското издание "РБК Дейли" по повод предстоящата визита на американския президент Джордж Буш в София и изказаното от българския външен министър Ивайло Калфин безпокойство, че България не е включена в противоракетния щит, който Вашингтон смята да разположи в Европа.

България се стреми да демонстрира лоялност към Вашингтон, тъй като проектът за петролопровод Бургас-Александруполис с участието на Русия постави страната в положението на руски съюзник, а това днес не е на мода в Европа, отбелязва изданието. То посочва, че от НАТО отказват да коментират изявлението на Калфин.

Дружбата на България с Вашингтон крепне отдавна - български военен контингент активно участва във военните кампании в Ирак и Афганистан. А миналата година София подписа със САЩ договор за изграждането на четири американски военни бази на своя територия. Напоследък обаче България малко се "компрометира", като стана партньор на Русия в проекта Бургас-Александруполис", посочва "РБК Дейли".

Според руски политолог, цитиран от вестника, с молбата за включване в противоракетния щит и изразения страх за сигурността си България демонстрира пред САЩ, че с Русия я свързва само изгодният бизнеси стратегическите цели, „защото нито Иран, нито Русия не планират да обстрелват България".

В същото време говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти в германския курорт Хайлигендам, където се провежда срещата на Г-8, че заплахата на Владимир Путин, че Русия отново ще насочи ракетите си срещу цели в Европа, ако продължи изпълнението на американските планове за създаване на противоракетен щит близо до руските граници, е само един от вариантите, които страната обмисля.

Френският президент Никола Саркози пък коментира в интервю за „Фигаро”, че планът за разполагане на елементите от противоракетната отбрана на САЩ в Полша и в Чехия, е "може би агресивен по отношение на Русия в политически смисъл, но не и във военен".

Този щит не може да бъде ефективен срещу руските ракети, като се държи точно сметка за неговата близост, отбелязва Саркози и допълва, че руският президент Владимир Путин има основание да демонстрира национално чувство. „Но го моля да продължи размишленията си. Да разберем историята на Полша, на Чехия", добавя Саркози, който трябва да разговаря с руския президент в рамките на срещата на Г-8,провеждаща се в германския курорт Хайлигендам, близо до Рощок.

Като уверява, че е "много важно да имаме добри отношения с Русия - велика страна, с велик народ", Саркози отбелязва, че ще каже на Путин при срещата си с него, че "приятелството е и откровеност".

"Той е откровен, когато говори за несъгласието си с американците за противоракетния щит. Не мисля, че това е неприятелско. Следователно не бива да се възприемат като неприятелски въпросите, които му бяха поставени за човешките права, за пазарната икономика в Русия", казва френският президент.

Темата за спазването на човешките права в Русия се очаква да бъде повдигната и от британския премиер Тони Блеър. В четвъртък изданието „Таймс” съобщи, че министър-председателят на  Великобритания смята по време на срещата си с Путин да обяви, че европейските компании ще сведат до минимум присъствието си в Русия, ако Москване покаже, че се придържа към демократичните ценности.

Блеър смята да заяви пред Путин, че ситуацията с нарушаването на принципите на демокрацията в Русия и в частност преследването на политическите опоненти на Кремъл,предизвиква сериозни притеснение във Великобритания и в други страни от Европа. Очаква се срещата между Путин и Блеър да се състои н петък вечерта, след приключването на официалната част от срещата на Голямата Осморка.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?