България очаква медиците в Либия да останат в затвора още една година

България очаква медиците в Либия да останат в затвора още една година

България очаква нейните пет медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт по обвинение в умишленото заразяване със СПИН на либийски деца, да останат в затвора още една година, докато трае процедурата по обжалване на присъдата. Това заявява пред Ройтерс вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той изразява надежда процесът срещу медиците ще приключи в рамките на тази година и “ако изходът не е успешен, София ще увеличи международния натиск”, за да получи тяхното освобождаване.

“Ако има нещо, което наистина работи в Либия, това е международният натиск”, казва Калфин. “Правим всичко възможно, за да ускорим” процедурите, допълва той пред Ройтерс.

В отговор на въпрос дали очаква медицинските сестри да прекарат най-малко още една година в Либия, министър Калфин отговаря: “Най-вероятно, да”.

Калфин повтори позицията на България, че няма да бъдат изплатени обезщетения, тъй като ако го направи, е равносилно на признаване на вина.

В интервю за БНР той уточнява, че единствената подкрепа, която можем да получим от международната общност, е само политическа. Външният министър подчертава, че не трябва да се очаква ЕС да наложи икономически санкции на Либия.

България е предложила още в началото на месеца да има четиристранна среща за набиране на средства за подпомагане на либийските деца, заразени със СПИН.

Споделяне

Час Пик

Фиксинг
25 февруари 2021
EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734