България очаква медиците в Либия да останат в затвора още една година

България очаква медиците в Либия да останат в затвора още една година

България очаква нейните пет медицински сестри и палестинският лекар, осъдени на смърт по обвинение в умишленото заразяване със СПИН на либийски деца, да останат в затвора още една година, докато трае процедурата по обжалване на присъдата. Това заявява пред Ройтерс вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Той изразява надежда процесът срещу медиците ще приключи в рамките на тази година и “ако изходът не е успешен, София ще увеличи международния натиск”, за да получи тяхното освобождаване.

“Ако има нещо, което наистина работи в Либия, това е международният натиск”, казва Калфин. “Правим всичко възможно, за да ускорим” процедурите, допълва той пред Ройтерс.

В отговор на въпрос дали очаква медицинските сестри да прекарат най-малко още една година в Либия, министър Калфин отговаря: “Най-вероятно, да”.

Калфин повтори позицията на България, че няма да бъдат изплатени обезщетения, тъй като ако го направи, е равносилно на признаване на вина.

В интервю за БНР той уточнява, че единствената подкрепа, която можем да получим от международната общност, е само политическа. Външният министър подчертава, че не трябва да се очаква ЕС да наложи икономически санкции на Либия.

България е предложила още в началото на месеца да има четиристранна среща за набиране на средства за подпомагане на либийските деца, заразени със СПИН.

Споделяне

Още по темата

Още от България