България прие наложеното й от ЕК възстановяване на държавната помощ за заменките

България няма да обжалва пред Общия съд на Европейския съюз решението на Европейската комисия от 5 септември, с което Брюксел определя като държавна помощ извършените в периода 1 януари 2007 – 27 януари 2009 г. горски заменки и дава на страната ни година срок да анулира или преоцени сделките с фирми, близки до тогавашната власт

Това прие Министерския съвет на редовното си заседание в сряда и на практика прие аргументите на Брюксел, че е допуснала нарушение като е заменяла държавни гори по административните цени, които са били далеч под пазарните.

При това положение Министерството на земеделието и горите трябва да преизчисли стойността на сделките и да поиска от новите собственици на горите доплащане или разваляне на договора и връщане на терените.

Решението на Брюксел обаче може да се обжалва и от засегнатите юридически и физически лица, които са получили терените. Те имат двумесечен срок да сторят това от датата на публикуването на решението на ЕК в официалния вестник на ЕС, което стана на 14 октомври.

Към момента държавата не е уведомена за постъпили жалби, коментира източник от Министерството на земеделието и храните, цитиран от "Капитал".

В момента земеделското министерство подготвя конкурс за избор на независим експерт, вещо лице, което да изготви методология и да направи оценка на реалните пазарни цени по времето, в което са одобрявани заменките. Важно е изборът на експерт да е одобрен от Европейската комисия, затова конкурсната документация също е изпратена в Брюксел за потвърждение. Едва след като се преизчислят сделките, министърът на земеделието и храните може да издаде акт за публично държавно вземане и да изиска обратно помощта. Актовете обаче подлежат на съдебен контрол и могат да се обжалват. Същото важи и за самата методология за преизчисляване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?