ГЕРБ ще търси как да отмени горските заменки, за да избегне евроглоба

Борисов получил в Брюксел гаранции за повече пари след 2013 г.

ГЕРБ ще търси как да отмени горските заменки, за да избегне евроглоба

Управляващите търсят начин чрез законодателни промени да отменят заменките на гори, заради които има риск България да бъде санкционирана от Европейския съюз, съобщи пред журналисти в неделя премиерът Бойко Борисов, който бе на посещение в Етрополе.

Изявлението му е по повод коментар на министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, направен по-рано през седмицата, че са негативни очакванията за хода на заведеното от Брюксел дело срещу страната ни за нерегламентирана държавна помощ за частни лица и фирми при направените по времето на Тройната коалиция заменки. Агроминистърът коментира, че до края на годината Брюксел ще ни наложи санкция за милиарди, която страната ни тряблва да плати или ще ѝ бъдат удържани глобите от бъдещите плащания от еврофондовете. От Европейската комисия посочиха, че тези коментари са преждевременни, а от екоорганизацията "За да остане природа в България” напомниха, че само една заповед на Найденов е била достатъчна, з ада развали сделките за заменките и да се предотврати наказания за България.

Сега Борисов твърди, че се търси начин тези заменки да се отменят, но не обясни как точно ще стане това.

"Ние с министъра на земеделието и с парламентарната група на ГЕРБ обмисляме вариант, разбира се, след консултации в Брюксел, ако отидеме за някакъв рестриктивен закон или да видиме начин законът, да бъдат отменени, да не ни се случи, иначе глобата ще бъде стотици милиони евра за България, посочи премиерът.

Комисията не е писала предупреждение за нови злоупотреби със заменки, заяви от своя страна Мирослав Найденов, който придружаваше премиера при откриването на нови обекти, реализирани с европари. Агроминистърът и атакува левицата, по чието време са станали тези сделки.

"Не, няма писмо за заменките. Защото чух, че БСП и това са коментирали, използвам случая, аз не съм казвал, че са ни осъдили. Аз развих хипотезата ако ни осъдят, какво ще се случи. Ако ни осъдят всички ще трябва да плащаме гяволъка на тия предните, а те нямат какво друго да кажат. Нали щото излезе без декларация, ама те не ни осъдиха, ама аз никога не съм казал. Аз просто им отговорих ако се случи, защото детлайна (от deadline – използван в английския език термин за краен срок – бел.ред.) наближава. И сигурно към края на годината ще има решение”, заяви още Найденов.

 Борисов обявиоще, че в Брюксел са му дали гаранции, че България ще получи повече пари от бюджета на ЕС до 2020г., отколкото са предвидени за сегашния програмен период, предаде БНР.

"Когато си най-малкият и най-бедният, когато само преди няколко години заради корупция са ти били спрени всичките пари на Европейския съюз, точно ти да се изправиш и да налагаш вето ми се вижда нахално. Още повече, че аз имам гаранциите, че България ще получи повече пари отколкото през този програмен период”, заяви още министър-председателят относно коментара на лидера на БСП Сергей Станишев, че не е защитил националния интерес при провалилото се обсъждане на европейската многогодишна финансова рамка за 2013-2020 г.

"Европейският бюджет ще се решава януари месец. Проблемът в Европа е огромен – пари няма. Финансовата, дълговата, икономическата криза поразяват държавите масово в света, особено в Европа. Дори държави, които са създавали Евросъюза, сега са много скептични по даването на пари. Това ще е първият бюджет, в който се говори за съкращаване на бюджета. В годините досега винаги са се давали повече пари. Това отговаря на всички въпроси – защо е толкова тежко положението във всички държави в Европа за създаването на работни места и растеж. Рецепта до този момент никой не може да даде”, каза още Бойко Борисов.

Според него, до края на 2013 г. България ще усвои 100 процента от еврофондовете и голямото предимство към страната ни е, че част от средствата касаят други държави, тъй като у нас има 5 транспортни коридора, които свързват Европа с Азия. Той изрази надежда, че "това, което сме говорили за АЕЦ "Козлодуй", ще бъде получено”. България иска като компенсация за затваряне на четирите малки блока още 450 млн. евро в периода 2013-2020 г., но Брюксел ни предложи 185 млн. евро, които бяха вдигнати на 260 млн. евро,преди разговорите по многогодишната финансова рамка в петък да бъдат прекратени. Чисто нов проект за евробюджет ще се обсъжда в началото на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес