България рекордьор в Европа по замърсяване при производството на ток

Екоактивистите организираха и акция пред Министерския съвет

Атмосферното замърсяване със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловатчас електроенергия в България е най-високо в Европа. Това сочи изследване на международната екоорганизация "Грийнпийс", представен в понеделник от българското ѝ представителство. По-късно нейни активисти се включиха и в артистична акция "Задушаващата хватка на въглищата" пред Министерския съвет.

 

Горенето на въглища има неприемливо висока цена върху човешкото здраве, заявиха от "Грийнпийс".

 

Според Ивайло Попов от "За Земята" страната ни може да си позволи постепенно намаляване на въглищните си мощности, след като е в ситуация на сръхпроизводство на електроенергия. Според него има алтернативи, както за заетостта в сектора, така и за генериране на електроенергия без употреба на ядрени мощности и изкопаеми горива.

 

Продължителното излагане на атмосферно замърсяване от въглищни ТЕЦ значително увеличава риска от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система, на дихателните пътища, както и от злокачествени болести, каза Филка Секулова - доктор по икономическа екология от университет в Барселона и член на екоорганизацията. За анализ в доклада е използвана методология на университета в Щутгарт и данни на Министерството на околната среда и водите за емисиите на всички ТЕЦ у нас през миналата година.

 

Според заключения в доклада от атмосферно замърсяване на българските ТЕЦ за 2012 г. преждевременно умират над 2 хил. души, а около 2 хил. излизат в отпуск по болест на ден. Над 3 хиляди възрастни и 2.6 хиляди деца страдат от заболявания на дихателната система дневно, а други 3.7 хиляди са с намалена работоспособност, посочи Секулова.

 

Най-голямото замърсяване идва от държавната ТЕЦ "Марица изток 2", посочиха от "Грийнпийс". Те цитираха и данни от РЗИ в Стара Загора, според които в района през последните години има значително повече онкологични заболявания.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес