България се отказа от масовото конфискуване на незаконно придобити активи

България се отказа от масовото конфискуване на незаконно придобити активи

България се отказа от плановете да разреши масово конфискуване на незаконно придобити активи и отложи приемането на закон, смятан за силно средство в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Това заявява в интервю за агенция Ройтерс проф. Стоян Кушлев - председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.

Той призовава десноцентристкото правителство да ускори своята работа по законовите промени, които ще помогнат за слагане на край на климата на безнаказаност.

Министерството на правосъдието предложи през ноември миналата година проект за закон, който разрешава на оглавяваната от Кушлев комисия да започва разследвания и да конфискува активи на хора, които не могат да обяснят източниците си на доходи пред съда.

Професорът обаче обяснява, че тези планове са се натъкнали на силна съпротива от страна на лобистки групи и приемането на закона е било забавено, въпреки политическата воля да бъде променен имиджът на България като най-корумпираната държава в Европейския съюз.

"Законът бе отлаган толкова много пъти... Налице е сериозна съпротива срещу него. Зная, че има политическа воля, която идва от върха. Тя обаче не е толкова силна на по-долните равнища."

Стоян Кушлев казва, че се е надявал законът да бъде одобрен до май, преди доклада на Европейския съюз. "Сега ще получим същите препоръки от (Европейската) комисия, както и миналата година", казва той.

В случай че България не покаже видими резултати в борбата срещу корупцията и престъпността до юли, когато е предвидено Брюксел да даде оценка за постигнатия от страната напредък, тя рискува достъпа си до 11 милиарда евро, обещани ѝ по европейска линия до 2013 г., пише Ройтерс.

Сегашното правителство, което дойде на власт през юли миналата година с обещания да изкорени корупцията, арестува десетки извършители на отвличания, крадци на автомобили и данъчни измамници, а прокуратурата предяви обвинения на няколко бивши министри в злоупотреба с власт и средства. За момента обаче няма произнесени присъди и обществото все още чака наказание за хората, натрупали състояние по незаконен път и радващи се на охолен живот в най-бедната страна членка на Европейския съюз.

Законопроектът, който сега се очаква да бъде обсъден от правителството през юли, ще разшири правата на оглавяваната от Стоян Кушлев комисия, като ще ѝ разреши да отнема незаконно придобити активи.

"Няма да можем да разследваме сигнали, когато животът на някой човек е прекалено луксозен за неговите доходи. Но да имаме право да поискваме конфискуването на активи, придобити незаконно от хора с предявени обвинения в престъпна дейност, независимо от изхода от процеса, е огромна крачка напред", казва Кушлев.

Съгласно сегашния закон комисията "Кушлев" има право да замразява активите на хора, разследвани от прокуратурата за широк кръг престъпления, но може да ги конфискува само ако заподозрените бъдат осъдени, припомня Ройтерс.

В сегашния закон има твърде много вратички, коментира Стоян Кушлев пред агенцията.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?