България ще иска от Аштън посланически пост в Западните Балкани

България ще иска да получи 10-20 места в новата дипломатическа служба на Европейския съюз, като проявява интерес към бъдещите дипломатически представителства на Европейския съюз в Западните Балкани, Черноморието и Централна Азия. Това съобщи зам.-външният министър Константин Димитров в Брюксел, след като участва в заседание на Съвета по общи въпроси и външни отношения.

"Страната ни няма да се стреми към най-високи постове като заместник-генерален

секретар на службата, тъй като това не е реалистично, но ще настоява да получи поне едно място на ръководител на дипломатическо представителство", каза Димитров, цитиран от БТА.

Той обясни, че подборът на служителите на дипломатическата служба на Европейския съюз ще се извършва не само на географски принцип, а и най-вече въз основа на професионалните качества на кандидатите. Те ще бъдат подбирани на два етапа - национален и пред Европейска комисия. Подборът ще е сред кандидати не само от Министерството на външните работи, а и от други сфери.

Върховният представител на ЕС по външна политика Катрин Аштън е приканила у нас да започне националният етап в подбора на кандидати, като е добавила, че сред тях трябва да има достатъчно жени.

Димитров посочи, че няма срок за завършването на този етап, но "колкото по-бързо това стане, толкова по-добре".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа