Премиерът е подкрепил кандидатурата на Жан Клод Юнкер

България ще се бори за по-голям ресор в новата Европейска комисия

Орешарски: Защо да нямаме еврокомисар по енергетиката, но все пак трябва да бъдем реалисти

България ще се бори за по-голям ресор в новата Европейска комисия

България ще се бори за по-голям ресор в новата Европейска комисия и за това не трябва да се бърза с избора на бъдещия еврокомисар от страната ни. Това стана ясно от думите на премиера Пламен Орешарски.

Трябва да се изчака и проследи европейския дебат, да се види кой ще бъде председател на Европейската комисия, за да се прецени какви са шансовете на България да вземе по-голям ресор, каза Орешарски след гласувания вот на недоверие към правителството. Според него не името, а ресорът е по-важното.  

Попитан дали може да имаме еврокомисар с ресор "Енергетика", Орешарски отговори: "А защо не", след което допълни, че все пак трябва да бъдем реалисти и влиянието на България в Европейския съюз не е чак толкова голямо.

България има сериозни проблеми с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер заради строежа на газопровода "Южен поток". Еврокомисията се обяви за замразяване на проекта, защото не отговаря на т.нар. Трети енергиен пакет, според който достъп до тръбата трябва да имат и други компании.

Лидерът на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев след загубата на евроизборите обяви, че настоящото правителство, ще излъчи бъдещия еврокомисар. ГЕРБ се обявиха категорично против. Според лидера на партията Бойко Борисов това право се пада на тях като политическата сила, спечелила убедително евроизборите. Към момента няма ясно изразена позиция по този въпрос от страна на ДПС.

Още преди изборите от БСП завъртяха имената на вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова и на външния министър Кристиян Вигенин като бъдещи еврокомисари. След изборите пък се появи слухът, че лидерът на БСП Сергей Станишев е сред кандидатурите за поста еврокомисар по разширяването на ЕС.

Пламен Орешарски съобщ, че по време на Европейския съвет във вторник е подкрепил кандидатурата на Жан Клод Юнкер от ЕНП, за председател на Европейската комисия. Причината за това е, че Европейската народна партия има повече депутати от тази на социалистите и съгласно постигнатото споразумение преди изборите най-голямата политическа сила има право да излъчи кандидат, обясни премиерът.

Трудно е България да има единна позиция по въпроса за председател на Еврокомисията, защото принадлежим на различни политически семейства, каза лидерът на ДПС Лютви Местан. Той уточни, че ДПС като член на партията на либералите АЛДЕ подкрепя кандидатурата на бившия белгийски премиер Ги Верховстат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа