България вече е без червени зони, "ставаме по-силни" срещу Covid-19

Страната е 3-та по смъртност и 17-та по заболеваемост в ЕС за последните две седмици

България вече е без червени зони, "ставаме по-силни" срещу Covid-19

Противоепидемичните мерки в България дават резултат - вече няма области в червената зона, новите случаи на заразени са по-малко, намаляват и настанените в болници, смъртността също започва да пада.Това докладваНационалният оперативен щаб и ваксинационния щабна премиера Бойко Борисов по време на работно заседание, съобщи правителствената информационна служба.

"Ставаме все по-силни и информирани. Човечеството се изправя все по-уверено и победоносно в битката срещу Covid-19. Ваксините идват, с тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история. Болестта отстъпва пред усилията на всички онези, които от началото са рамо до рамо в лечебните заведения, линейките, навсякъде в страната. Само заедно и с постоянство ще успеем да отвоюваме победата срещу Covid-19"- с тези думи започна министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов редовния брифинг за актуалната обстановка с разпространението на заразата.

Намаляване на заразените

Излекуваните пациенти през последната седмица са 16 000, а новите случаи са 9500, посочи проф.  Ангелов.

Активните случаи на медици с коронавирусна инфекцияса 3311. От тях 176 са в болници, като 10 са в интензивни отделения.

За последното денонощие новите случаи са 1615. За първи път тази нощ в статистиката са отчетени и антигенните тестове. От направените 6945 теста - 1703 са антигенни. Процентът на положителни PCR тестове е 26%, а на бързите антигенни тестове - 14%, отчете проф. Ангелов.

Ако допреди месец дневно около 40 – 45 на сто от направените тестове бяха положителни, то след въвеждането на мерките този брой вече пада на 25 – 30 на сто, отчете той.

"Макар и бавно и колебливо ние продължаваме да се движим надолу. Това, което търсехме като ефект от мерките", отбеляза и главният държавен здравен инспектордоц. Ангел Кунчев.

В момента по заболеваемост България се нарежда на 17-о място в Европа и на 4-о на Балканския полуостров.  Намалява и броя на починалите, като по този показател страната ни се нарежда на 3-то място в Европа и на първо на Балканите.

За последните две седмици средната заболеваемост на 100 000 души у нас е 425. Най-висока е в област Варна - 626 болни на 100 000 души. В София е под средната за страната - 334 души на 100 000 население. Най-ниска е в област Кърджали - 149 души на 100 000 население.

По-малко болни в лечебните завадения

Отчита се тенденция и към намаляване на използваенето на леглатав Covid структурите в страната.

Заети са 42% от леглата за неусложнени пациенти. Най-много са заетите легла в Бургас - 62%, във Варна - 60%, в Русе - 56%, в Ямбол– 51%.

От интензивните легла са заети4,1 вна сто, като най-висок е процентът в София-град.

"Отчитаме това като изключително добра тенденция", отбеляза министърът. 

Стратегия за психическото здраве

Вече е разработена стратегия за психическото здраве на българските граждани, каза още здравният министър.

"Със сигурност тревогите нарастват и стават все повече. Някои разстройства се повишават. Изключително важна за нас е грижата, освен за физическото, и за психическото здраве на хората", посочи проф. Ангелов.

"Към момента мерките изпълниха това, което целяхме. Наблюдаваме трайна тенденция за успешен контрол над епидемията в страната. Излекуваните пациенти през последните дни са двойно повече от новозаболелите. Наблюдаваме и намаление на случаите в лечебни заведения, което дава глътка въздух на системата. Въпреки, че мерките бяха най-либералните, възможно най-леките и щадящи, които не минават в крайности, бяха точни и поставени на правилното място", обобщава премиерът Бойко Борисовпо време на заседанието с Щаба.

Той посочва, че ситуацията продължава да се следи постоянно и изразява надежда, че с помощта на ваксинацията страната ни ще може да излезе от пандемията до края на следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?