Бум в износа на израелско оръжие през 2002 година

Израелският износ на оръжие е достигнал рекордна сума от 4,18 милиарда долара през 2002 г. - покачване с близо 70 процента спрямо предходната година, когато приходите по това перо са били 2,5 милиарда долара, съобщи днес Министерството на отбраната, цитирано от Франс прес.

Благодарение на това силно покачване Израел зае пета позиция в световната класация на износителите на оръжие след Съединените щати, Европейския съюз, Русия и Япония, допълва Министерството на отбраната.

Най-големият договор, сключен през миналата година, е на стойност 700 милиона долара и е за модернизацията на 170 танка за турската армия. Съединените щати са основният клиент на израелското оръжие, следвани от редица азиатски страни, Европа и Латинска Америка, а износът за Африка се в рамките само на няколко десетки милиона долара, уточнява Франс прес.

Военно-промишленият сектор на страната дава работа на 40 000 души. Държавните и частните израелски предприятия от отрасъла са се специализирали в електронните системи и военната техника, произвеждана с високи технологии.

Според израелския вестник Аарец САЩ са оттеглили възраженията си Израел да продаде самолети-радари АУАКС от типа Фалкон на Индия.

Двете страни бяха постигнали споразумение за такъв договор на стойност 1 милиард долара преди година и половина. В началото на година обаче Вашингтон наложи вето върху споразумението след възникналото напрежение между Индия и Пакистан.

По БТА

Още от Бизнес