Бюджет 2013 на второ четене: Непремерени думи на Дянков оживиха за кратко депутатите

30 млн. лв. повече за строеж на детски градини и 20 млн. лв. допълнително за общините

Спор в залата между депутатите Красимир Велчев (ГЕРБ) и Петър Мутафчиев (БСП). Сн. БГНЕС

Непремерени думи на финансовия министър Симеон Дянков за опозицията доведоха до прекъсване за около 15-на минути заседанието на парламента в четвъртък заради безредици в залата. Страстите се успокоиха едва след като Дянков се извини на депутатите и приемането на държавния бюджет за следващата година на второ четене продължи сред традиционния слаб интерес и отхвърлянето на всяко от предложенията на опозицията.

Началото на скандала бе поставено в сряда вечерта, когато депутатите прекратиха заседанието в 22 часа след еднодневен маратон и приемането на бюджетите на ДОО и Здравната каса и на макрорамката на държавния бюджет. Първоначалните намерения бяха да се заседава, докато бюджетът не бъде приет. Тогава в кулоарите на парламента министър Дянков каза: “Поизмориха се. Част от опозицията вече е пияна явно, така че не могат дори да си вдигат ръцете".

Борисов: "Това е най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме"

Това е възможно най-добрият бюджет за парите, с които разполагаме. Това коментира пред журналисти в Царево премиерът Бойко Борисов по повод на обсъждането на бюджета за следващата година в парламента. В Царево премиерът заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, директора на НИМ Божидар Димитров и кмета на Царево Георги Ляпчев откри обновения исторически музей. Още

Именно тази реплика на Дянков предизвика в четвъртък сутринта гнева на опозицията. От Коалиция за България поискаха министърът да се извини заради вчерашните си изказвания.

Петър Курумбашев от БСП настоя председателят на парламента Цецка Цачева да поиска от Симеон Дянков да се извини за вчерашното си изявление. "Поведението на министър Дянков е обидно за българския парламент и председателят на парламента трябва или да го призове да се извини, или да го отстрани от пленарната зала", настоя и Мая Манолова от БСП.

Цецка Цачева отговори, че правомощията на председателя са само по отношение на народните представители.

Тогава Михаил Миков от БСП предложи Дянков да бъде отстранен от пленарната зала с гласуване. Но и това не мина – гласуваха 113 депутати, от които 33 бяха “за” отстраняването на Дянков, 76 – “против”, а четирима се въздържаха.

Това вече преля чашата на търпението на опозицията и депутатите от БСП започнаха да удрят по банките, да тропат с крака и да скандират "Оставка, оставка".

Министър Дянков прие виковете на опозицията с усмивка. Председателят на парламента Цецка Цачева обаче прекъсна заседанието заради безредиците за 15 минути.

В крайна сметка при подновяването на работата на парламента министър Дянков се извини от трибуната за вчерашните си думи, че “явно част от опозицията е пияна”. “Явно умората си каза думата, искрено се извинявам и се надявам да продължим обсъждането в добър порядък”, каза Дянков пред депутатите.

Обсъждането на бюджетните параметри протече без изненади и без каквито и да било промени в приетите на първо четене текстове. Още преди влизането на проекта в пленарната зала бе обявено увеличение на разходната част с 30 млн. лв., които ще бъдат изразходвани за строеж на детски градини. Не бе прието да се увеличат детските надбавки и еднократните пари за отглеждане на дете. С 20 млн. лв. се увеличава и субсидията на държавата към общините за делегирани дейности.

"До известна степен приемането на двата "малки бюджета" – на ДОО и на Здравната каса – предопределиха приемането на държавния бюджет в предложения вид и възможностите за промени в него са минимални", коментира в сряда вечерта след края на заседанието на парламента финансовият министър, предопределяйки каква ще е съдбата на всяко предложение на опозицията.

Действително възраженията на левицата, че приходната част е силно подценена и че има резерв от близо 600 млн. лв., които могат да се съберат от акцизи, бяха приети от управляващите "за сведение". Без последствия остана и другото предложение на БСП – от събраните повече приходи да се увеличат средствата за социално подпомагане и издръжката за социалните заведения. Отхвърлено бе и да се повишат трансферите от бюджета към общините със 125 млн. лв.

В бюджетната рамка бе записано: приходи от 18 403 617 000 лв. От данъчни приходи се очакват 16 639 896 700 лева. От тях 1 495 400 000 лева ще бъдат от корпоративен данък, от ДДС - 7 883 200 000 лева, от данък общ доход - 2 516 696 700 лева, а от акцизи - 4 310 000 000 лева. Неданъчните приходи са в размер на 1 719 465 400 лева.

Разходите, трансферите и вноската за ЕС са 19 206 225 900 лева. Вноската в ЕС е 908 214 800 лева, разходите са 8 198 982 900 лева, а трансферите - 10 099 028 100 лева. Бюджетното салдо е отрицателно и е минус 802 608 800 лева.

Министър Дянков обяви пред журналисти, че за парламентарните избори догодина са предвидени 27 млн. лв.

Заложените разходи в бюджета на съдебната власт за догодина са 404 000 000 лв. Предвидените харчове на ВСС са 11 906 хил. лв., на прокуратурата, включително на специализираните прокуратури - 162 708 хил. лв.

Депутатите предвидиха разходите на съдилищата да бъдат 199 068 000 лв., а на Инспектората към ВСС - малко над 3 млн. лв. Заложените приходи са 140 000 000 лв. Трансферите са
за 264 000 000 лв.

Общините получават за следващата година общи субсидии за делегираните от държавата дейности близо 2 млрд. лв. (1 941 743 600) лв. Това е с 20 млн. лв. повече от първоначалния вариант.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?