Бюджетът е с излишък от 1.7 млрд. лв. в края на юли

Бюджетът е с излишък от 1.7 млрд. лв. в края на юли

Излишъкът в бюджета е нараснал до 1.7 млрд. лв. в края на юли, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.

Това е с около 120 млн. лв. повече в сравнение с края на юни, когато превишението е възлязло на 1.61 млрд. лв. според ревизираните данни.

Причината за положителния резултат са забавени разходи.

Според актуализирания бюджет годината трябва да приключи с дефицит от 3.5 млрд. лв.

Общите приходи в бюджета към края на юли се очаква да бъдат 25.2 млрд. лв. Данъчните и неданъчните приходи бележат спад от 1.1 млрд. лв., докато постъпленията от помощи нарастват с 375 млн. лева. Забавянето в приходите е следствие от негативните ефекти върху постъпленията при всички основни видове данъци от въведените ограничения в България и света във връзка с борбата с Covid-19, посочва финансовото министерство.

Разходите в края на юли са в размер на 23.5 млрд. лв., което е едва 49% от актуализирания бюджет. Все пак има повишение спрямо първите седем месеца на 2019 г., когато държавата е изхарчила с около 750 млн. лв. по-малко.

Към края на първото шестмесечие фискалният резерв възлиза на 9.9 млрд. лв., сочат още данните на финансовото министерство.

Споделяне
Още по темата
Още от Бизнес

Кой да замени Борисов като премиер на кабинет в рамките на този мандат?