Частни охранители ще могат да пазят градовете и селата и да задържат нарушители

Депутат от БСП: В охранителния закон почти пише имената на фирмите, ГЕРБ отрича

Снимката е илюстративна

Кметовете ще могат да сключват договори с частни охранителни фирми, които да се грижат за сигурността на цялото населено място. Това става възможно, след като парламентът прие на второ четене изцяло новия Закон за частната охранителна дейност, съобщи в."Сега".

Със закона се въвежда нов лиценз, който ще се дава за "охрана на урбанизирани територии". Охраната ще включва защита от противоправни посегателства върху имуществото и населението чрез наблюдение, контрол и реакция с мобилни охранителни патрули.

Законът

Според закона охранителите ще имат право да носят огнестрелно оръжие, да използват физическа сила, помощни и технически средства.

Частните охранители обаче ще могат да задържат дадено лице само докато дойде полиция, която да предприеме съответните процесуални действия.

Практиката

Практиката сега е кметовете на населени места да подписват договори с частни охранителни фирми за училища, охрана на паркове, на водоеми, отделни общински сгради и др.

В големите градове - например София, Варна, Пловдив има и общински полиции. Те са подразделения към МВР, като областните дирекции на вътрешните работи сключват договори с кметовете за поемане на определени дейности по сигурността. Полицаите получават заплатите си от МВР, подчиняват се на вътрешния министър, но изпълняват и заложените в договора задължения, за които общината плаща определена сума на МВР.

Вероятно след приемането на закона много населени места ще предпочетат частната охрана, защото обикновено полицията по места е крайно недостатъчна.

Коментарите

БСП критикува новия Закон за охранителната дейност, защото дава възможност за приватизация на дейност, която е в прерогативите на МВР, и "още един лост за корупция".

"С промените в новия закон за охранителната дейност ние на пракитка официално оправдаваме МВР.Въвеждането на новите права по никакъв начин не гарантира на хората сигурността, живота и здравето. И се въвежда още един лост за корупция. Вчера едва ли не бяха написани имената на фирмите, които ще участват в консултативния съвет." Така депутатът от БСП Иван Иванов коментира закона пред Нова телевизия. Според него на кметовете се дава възможност "да си определят фирми, да си определят спонсори за изборите и т.н., докато с МВР няма обществена поръчка". Според БСП целта на управляващите е да бъде премахната конкуренцията в частната охранителна дейност в полза на фирмите, близки до ГЕРБ.

Управляващите отхвърлиха обвиненията.  Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев каза, че с даване на право на кметовете директно да сключват договори с охранителни фирми, мнозинството не абдикира от охраната на обществения ред.

"Не може във всеки парк постоянно да има полицаи. Полицаите имат и функции по разкриване на престъпления, по движение по пътищата – имат много задачи. От това може да ги освободим, ако кметът или общината прецени, че трябва охрана на тази инфраструктура", каза Манев пред Нова телевизия.Той поясни, че частни гардове ще се наемат за опазване на паркове, спирки, зали и т.н.

В живо включване известният като "селския шериф" Росен Русанов, кмет на плевенското село Буковлък, нарече мерките "абсолютно неадекватни".

"Няма никакъв смисъл това нещо - държавата абдикира“, каза Русанов. "Институцията, която трябва да се грижи за обществото и е дала клетва, че ще прави това, се оттегля и дава право на частните фирми. За селата няма пари за това нещо", допълни той.

Депутатът от ГЕРБ Манев поясни, че законът е дал правомощия на частните гардове за задържане и използване на физическа сила и помощни средства, докато полицията дойде. Не се налага кметовете на села да плащат, а кметовете на общини ще преценят "дали могат да си позволят това от бюджета", каза още Манев.

Бизнесът

Това обаче означава, че на практика гражданите и фирмите ще плащат два пъти за едно и също нещо чрез данъците си, тъй като в едно населено място ще има едновременно частна охрана и полиция. Отделно мнозина охраняват офисите си и жилищата си с различни средства, за които също плащат. Годишният бюджет на МВР е над 1 млрд. лв., а в началото на месеца премиерът Бойко Борисов обеща допълнително още 100 млн. лв. за заплати на полицаите, след поредните им протести.

За това бизнесът многократно се е обявявал срещу отпускането на пари на МВР, ако не се направят нужните реформи, за да стане полицията ефективна. "Година след година всички наблюдаваме постоянния натиск за увеличаване на разходите за сектор "Сигурност". Пак година след година ние не забелязваме подобряване на усещането на гражданите за гаранции за собствената им сигурност или за защитата на тяхното имущество", написаха преди дни от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) по повод обещанието на Борисов да даде още 100 млн. лв. за полицейски заплати.

"Реалната икономика е принудена да издържа, образно казано, още едно МВР в лицето на частните охранителни фирми, които охраняват собствеността на предприятията. И преди, и сега по парадоксален начин частните охранители се справят по-добре със задачите си при много по-ниско заплащане на служителите им, които изобщо нямат привилегиите на служителите на МВР", отбелязва още бизнесът.

В частните охранителни фирми у нас работят над 130 000 души, докато униформените полицаи са около 30 000 на щат в МВР, пише "Сега".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?