Чешкият премиер отрече в страната да е произвеждан и съхраняван "Новичок"

Чешкият премиер отрече в страната да е произвеждан и съхраняван "Новичок"

Чешкият премиер Андрей Бабиш отрече в страната да е произвеждано и съхранявано отровното вещество "Новичок", с което беше отровен бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в началото на март във Великобритания.

Така той опроверга изказването на президента Милош Земан, че в Чехия е било произведено и изпробвано вещество от групата "Новичок", предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Чешката република никога не е произвеждала, разработвала или складирала вещество от групата "Новичок", написа в "Туитър" Бабиш, позовавайки се на сведения от цивилното и военното разузнаване.

Президентът Земан, който е известен с проруските си симпатии, също се позова на доклад от разузнаването. На 4 май той заяви, че в Чехия е било произвеждано и изпробвано такова вещество, но в малки количества, които впоследствие са били унищожени.

В понеделник канцеларията на Бабиш съобщи в изявление, че през 2017 г. Чехия е извършила микросинтез на "Новичок" в рамките на военна програма за защита на цивилни и военнослужещи.

В изявлението се подчертава, че тази процедура не може да се смята за производство или разработване на това нервнопаралитично вещество, и се добавя, че изказването на Земан се дължи на недоразумение.

Канцеларията на премиера уточни, че тук става дума за "Новичок" тип А-230, а не за тип А-234, какъвто се смята, че е бил използван за нападението срещу Скрипал. Тези аргументи вече бяха изтъкнати миналата седмица от чешките министри на отбраната и на външните работи.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа