Четири държави публикуваха списък на терористите, финансирани от Катар

Четири държави публикуваха списък на терористите, финансирани от Катар

Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Бахрейн публикуваха списък на лица и организации, свързани с тероризъм, които били базирани или финансирани от Катар, съобщи ДПА.

В него има 59 физически лица и 12 организации.

Четирите страни скъсаха дипломатическите си отношения с емирството в Персийския залив.

В списъка фигурират духовният лидер на организацията "Мюсюлмански братя" Юсеф ал Карадауи и благотворителните фондации "Катар чарити" и "Ейд чарити".

Като "спонсори на тероризма" са изброени 18 катарци, сред които има бизнесмени, политици, високопоставени членове на управляващата династия. Посочен е и бивш вътрешен министър, отбеляза "Ройтерс".

Абдел Хаким Белхадж, бивш либийски ислямистки командир, е сред петимата либийци в списъка.

Карадауи и салафитският проповедник Уагди Гонеим са сред 26-имата египтяни.

Изброени са също няколко групировки от Бахрейн, трима граждани на Кувейт, двама на Йордания, двама на Бахрейн, един на ОАЕ, един на Саудитска Арабия и един на Йемен.

В четвъртък Египет поиска ООН да разследва огромния откуп, който Катар бил платил на групировка, свързана с "Ислямска държава", съобщи Франс прес. Така са били освободени членове на кралското семейство, задържани в Ирак.

Версията, че този откуп е в основата на сегашната дипломатическа криза, бе лансирана по-рано от британски медии. Ходът на Кайро е на практика нейно официално потвърждение.

Ихаб Мустафа, заместникът на постоянния представител на Египет в ООН, обвини Катар, че е "платил до един милиард долара на терористична групировка, действаща в Ирак, за да освободи членове на кралското семейство, заловени в Ирак, където са били на лов". Ако това обвинение се окаже вярно, това би била "ясна подкрепа за тероризма", каза дипломатът.

Катар отхвърли като неоснователните обвинения, съдържащи се в списъка, публикуван от Саудитска Арабия и нейните съюзници.

"Този списък съдържа имената на лица, които нямат никаква връзка с Катар, които не живеят в него и които може би никога не са го посещавали", заяви катарският външен министър шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани на пресконференция с германския си колега Зигмар Габриел в северния германски град Волфенбютел.

"Ние в Катар няма да приемем (ответни мерки) срещу тези неоснователни обвинения", добави министърът. След Германия той ще посети Русия, търсейки подкрепа в конфликта със съседите си от Персийския залив.

Според шейх Мохамед бен Абдулрахман Ал Тани списъкът съдържа лица, които нямат нищо общо с Катар, други, на които вече са наложени санкции, както и журналисти и неправителствена организация, които нямат нищо общо със случая.

Кризата избухна в понеделник, когато Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет прекъснаха дипломатическите си отношения с Доха, обвинявайки Катар, че поддържа връзки с "терористични организации и религиозни групи, които се опитват да дестабилизират региона, включително Мюсюлмански братя, Даеш (Ислямска държава) и Ал Каида". Страните обвиняват Катар и за сближаването му с Техеран, главен регионален съперник на Рияд. Те наложиха тежки въздушни, морски и сухопътни ограничения на малкото емирство.

"В момента приятелски настроени страни полагат усилия да ограничат кризата, да вдигнат тази несправедлива блокада срещу Катар и да започнат преговори", заяви катарският външен министър на изненадващото си посещение в Германия. Германският му колега заяви, че блокадата има тежки последици за катарското население и германската икономика и потвърди, че се водят дискусии със САЩ и регионални съюзници.

"Германия, заедно с международната общност и ЕС, ще направи всичко, за да се избегне ескалация на този конфликт и за да сложи край на ислямисткия тероризъм в рамките на (антиджихадистката) коалиция, в която участва Катар", заяви Габриел.

Малко по-рано Доха заяви, че отхвърля всяка намеса във външната си политика и изключи възможността сегашната криза да доведе до въоръжен конфликт.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?