Четвърта вълна молове залива София, в провинцията затишие

Няколко големи офис проекта и търговски центрове очакват купувачи

Четвърта вълна молове залива София, в провинцията затишие

Четвърта вълна молове ще залее София през тази година, докато в провинцията цари затишие. Започналото през 2013 г усвояване на първокласни офис площи ще продължи и през тази година. При няколко големи инвестиционни търговски и офис проекти може да има и смяна на собствеността. Такива са прогнозите на българския клон на международната консултантска компания "Колиърс" (Colliers), обявени в сряда.

 

Лайтмотивът на пазара е усвояване на първокачествените имоти във всички сегменти, каза Иглика Йорданова, изпълнителен директор на офиса на "Колиърс" у нас. По думите ѝ този повишен количествен и качествен апетит е довел до усвояване на имоти на зелено – тенденция, която беше позабравена в годините на криза.

 

Основните фактори за развитието на имотния пазар, който беше във възход преди кризата, но пострада най-силно, зависи от връщането на чуждите инвеститори, които засега са единици, и от повишаването на покупателната способност на населението.

 

Четири нови мола през тази година

 

Четири нови търговски центъра ще отворят врати през тази година. Три от тях са в София, а един в Плевен, съобщи Боряна Пенева, мениджър "Търговски площи" в "Колиърс".

 

През пролетта врати трябва да отвори врати "София Ринг Мол" на околовръстното до магазина на "Икеа", а за втората половина на годината е планирано да заработят "Мега Мол" и "Плаза Уест" в столичния квартал "Люлин". С четвъртата вълна молове столицата ще се насити с търговски площи от този тип. Очакванията са новите проекти да отворят врати със "здравословна" запълняемост на търговските площи, което означава 70-80%, коментира Пенева. Причината е, че в западната част на София липсват такива търговски центрове.

 

Като цяло работещите молове в София поддържат високи нива на заетост от над 85%. Единственото изключение е първият "София Сити Център", който в момента е в етап на преформатиране. Средната наемна цена на площите е 30 евро/кв.м.

 

Има апетит за придобиване на някои от отлично работещите търговски центрове в София. Дали ще се стигне до сделка ще стане ясно през годината. Според анализатори на пазара, топ три на моловете в столицата се оформя от сменилия няколко пъти собствениците си "София мол" на бул."Стамболийски", "Сердика център" на бул."Ситняково" и The Mall на бул. "Цариградско шосе".

 

И докато в столицата търговските центрове се развиват и изглежда нямат проблеми, то положението в провинцията е съвсем различно. През тази година е планирано да отвори врати само "Панорама мол" в Плевен. Той смени собствеността през миналата година след като беше продаден от съдия изпълнител заради необслужван кредит към "Райфайзенбанк". През последните няколко години молът в Плевен все отваря врати, но това така и не се случва. Предстои да видим дали ще стане факт най-после през 2014 г.

 

През миналата година в провинцията заработи само един нов мол - "Странд" в Бургас, с което морският град излезе начело в класацията най-много търговски площи на 1000 души население – 477 кв.м, което повече от средното за ЕС (300 кв.м).

През миналата година врати затвори "Варна Тауърс" заради проблеми с обслужването на банковия заем и напускането на ключов наемател – "Енерго-Про", който дръпна шалтера на мола.

 

Дрогериите изместиха хранителните магазини

 

Малките магазини "близо до клиента" изместват отварянето на нови хипермаркети и супермаркети на големите вериги. Според анализа на "Колиърс" ръстът на дрогериите е бил 58% през 2013 г. на годишна база, докато при супермаркетите е само 11%.

 

Друг обнадеждаващ фактор за съживяване на икономиката е започнатия нов проект във формата big box, какъвто е ритейл парк West край Пловдив. Той ще бъде най-големият в Южна България, отбеляза Пенева.

 

Бул."Витоша" запазва позицията си на "модна икона"

 

След затишието заради прокопаването на метрото и застилането с цветен паваж, столичният бул. "Витоша" отново е във фокуса на модните марки и възвръща позициите си на търговската улица на София, коментира анализаторът.

 

През миналата година там се настани шведската H&M с наемането на 2117 кв.м, а преди година и испанската Zara.

 

В момента средните наеми на булеварда са около 37 евро/кв.м

 

Затишие пред буря при офисите

 

След като години наред офис пазарът беше в застой заради свърхпредлагане и липса на нови инвеститори в София, през миналата година са налице първите оптимистични сигнали за излизане от долна мъртва точка, сочи анализът на "Колиърс".

 

"Усвоените офис площи през миналата година регистрират нива, сходни с тези от преди кризата, достигайки 116 300 кв.м", каза Верка Петкова, мениджър "Офис и индустриални площи" в "Колиърс". По думите ѝ 60% от всички сделки на пазара през 2013 г. се дължат на релокация на компании, 15% на експанзия на вече присъстващи фирми и 13% - на новонавлизащ бизнес.

 

Международни компании от аутсорсинга и ИТ индустрията, както и на центрове за споделени услуги са основният двигател на офис пазара през изминалата година. Новият хит са центровете за споделени услуги, които включват дейности като обработка на данни, счетоводство и други финансови дейности, работа с клиенти и доставчици, човешки ресурси.

 

Това доведе до напълване на качествените проекти по бул."Цариградско шосе", които постигнаха запълняемост над 80% и в момента се търсят купувачи за тях, но проблемът е във високата им цена.

 

Според анализа на "Колиърс" свободните офис площи вече са под една четвърт, докато преди година бяха над една трета.

Споделяне

Още по темата

Още от Имоти

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?