Чиа, киноа и авокадо влизат в менюто за детските градини

Чиа, киноа и авокадо влизат в менюто за детските градини

Нови храни ще бъдат включени в сборника с рецепти за ястията, които се предлагат на децата в яслите и детските градини. Той ще бъде одобрен в началото на следващата година и в него ще бъдат включени храни като чиа, киноа, авокадо, броколи и брюкселско зеле. Това каза проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи пред бТВ.

Новите храни ще са по-скоро алтернатива на традиционните рецепти, тъй като са по-скъпи и могат да утежнят бюджета на детските градини и яслите. В новия сборник ще влязат голяма част от прилаганите сега рецепти, но при някои количеството на сол и захар ще бъдат намалени.

„Суперхраните наистина са ценни - имат растителни мазнини и минерали. Добре е децата да бъдат запознати с тези храни и да бъде част от менюто им”, посочи проф. Петрова. От менюто са изключени пържените храни и колбасите.

Включването на новите храни става и по предложение на родители и специалисти по хранене, които препоръчват тези продукти да се използват при първоначалното захранване на бебета. Има обаче и противници на суперхраните, които споделят тезата, че децата не трябва да се хранят с продукти, които не са традиционни за страната, в която са родени, тъй като може да не се усвояват или приемат добре от организма.

В новия рецептурник е въведен и по-висок грамаж за порциите, заради многото сигнали, че по-големите деца не могат да се нахранят 130 грама.

Експертите очакват известна съпротива с прилагането на новите храни. Но смятат, че сега е моментът децата да свикват и да се запознават с нови случай.

Ето какво съдържа реално дневно меню за детска градина в момента:

Закуска: Сандвич с масло и кашкавал, чай;

Междинна закуска: Плод;

Обяд: Супа от зеленчуци, риба с картофи и бял сос, плод, хляб;

Следобедна закуска: Кекс, кисело мляко.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?