Чиновниците нямат никаква човещина – затварят гишета, за да пият кафе

Чиновниците нямат никаква човещина – затварят гишета, за да пият кафе

Премиерът обяви в петък, че вече се е заел със затягането на дисциплината на чиновниците, но отбеляза, че "реформата в администрацията може да обхване мандата на няколко правителства и да продължи и 15 години, защото най-трудно се променя манталитетът на чиновника".

"Това да затвориш гишето и отидеш да си пиеш кафето – масова практика. Вместо да останеш две минути да обслужиш човека на гишето и тогава да щракнеш мандалото. Масова практика – никаква човещина. Това ще го отстраним с времето, но манталитетът е това, което най-трудно се отстранява", заяви премиерът в отговор на въпрос по време на парламентарния контрол.

Той посочи, че правителството на ГЕРБ е заварило администрацията затънала в бездействие поради липсата на отговорно и компетентно ръководство на министри и политически лидери. Администрацията е била оставена да не извършва своите функции нормално и да натрупва нерешените проблеми в месеците преди изборите.

Борисов разкритикува политическите назначения в администрацията, но и даде обещание да не уволнява хора, които си вършат добре работа, независимо че са кадри на БСП и ДПС. Основният критерий за назначаването и оставането на работа ще бъде професионализмът, посочи премиерът.

Той съобщи, че е заварил централната изпълнителна власт с щат от 62 923 бройки, но вече е извършена оптимизация на щата с 11.3%. Тя е обхванала не само администрацията, която отговаря за усвояването на европейските фондове.

Съкратените държавни служители от юли 2009 г. досега са 1198. Обжалвани са 76 уволнения, като съдът е възстановил на работа само трима души. Обявени са 981 конкурса за назначаване в административните звена и вече са назначени 882 души.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?