Чистката в Турция продължава

Премиерът Йълдъръм сравни ситуацията с периода след 11 септември 2001 г. в САЩ

Чистката в Турция продължава
Турция в сряда издаде заповеди за арест на 47 бивши служители на вестник "Заман“, който се свързва с  проповедника Фетхуллах Гюлен, обвинен от властите за неуспешния военен преврат. 
 
Вестникът бе поет от държавата още през март и вече има силно изразена проправителствена позиция.
 
В началото на тази седмица беше разпоредено задържането на 42-ма представители на медиите. Все още не е ясно дали имената в двата списъка се дублират. 
 
В рамките на повсеместната чистка в Турция бяха уволнени и най-малко 620 служители на Управлението по религиозните въпроси в Турция. По данни на телевизия ТРТ в момента се разследват общо 1112 служители на ведомството заради връзки с живеещия в САЩ опозиционен ислямски духовник Фетхуллах Гюлен.
 
Вече няколко десетки хиляди военни, полицаи, магистрати и други са уволнение или арестувани. 
 
Турският премиер Бинали Йълдъръм е заявил, че чистката на метежниците все още не е приключила. 
 
В интервю за "Уолстрийт джърнъл", цитирано от БТА, премиерът отхвърли и критиките на правозащитните организации за тормоз над задържаните след опита за преврат.
 
"Америка иска от нас документ след документ. От какви документи се нуждаете, когато 265 души са убити, когато се бомбардира от изтребители и се гази с танкове. Доказателствата са ясни", каза още той.
 
Премиерът сравни ситуацията в Турция с периода след 11 септември 2001 г. в САЩ.
 
"Превратът от 15 юли разтърси турското общество, точно както нападенията от 11 септември 2001 г. въздействаха на американското общество", посочи той.
 
Йълдъръм даде да се разбере, че запазването на отношенията между Анкара и Вашингтон зависи от предаването от САЩ на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен. 
 
Министър-председателят е казал това в интервю за британския в. "Гардиън", цитирано от турски медии.
 
"Турция и САЩ имат приятелски отношения, простиращи се далеч в миналото, те са съюзници и стратегически партньори", изтъкна Йълдъръм.
 
Премиерът окачестви Гюлен като "лидер на терористична организация" и посочи, че показанията на заподозрените, задържани след преврата, сочат за неговото пряко участие в опита на фракция от турската армия да свали сегашната власт.
 
Йълдъръм отбеляза, че турското правителство все още не иска официално екстрадицията на Гюлен от САЩ, а ще направи това, след като приключи разследването на преврата. Според него САЩ трябва да помислят върху това как ще продължи занапред сътрудничеството им с техния стратегически партньор в региона - Турция.
 
Министър-председателят отхвърли критиките срещу турските власти във връзка с действията, които те предприеха след опита за преврат на 15 юли. 
 
"Да не би да трябваше да им кажем просто: "Не биваше да правите така!" Какво очакват от нас да правим онези, които критикуват страната ни?", запита Йълдъръм.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?