Член на КЗП призова премиера да преосмисли новите назначения в комисията

Александър Масларски

Настоящият член на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Александър Масларски поиска премиера Бойко Борисов да преразгледа решението на правителството за ново ръководство на КЗП в името на справедливостта.

Това се казва в отворено писмо на Масларски до премиера Борисов, вицепремиера по европейските въпроси Меглена Кунева и икономическия министър Божидар Лукарски.

В сряда правителството одобри нов състав на КЗП по предложение на Лукарски, заради изтичането на мандата на настоящото ръководство. За председател беше избран Димитър Йотов, който е съпруг на началник на политическия кабинет на вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева Мария Карабельова, а за членове – Константин Арабаджиев и Константин Райков, които са в ръководството на СДС.

По точката няма дискусия на заседанието на правителството. "Да се надяваме, че министърът на икономиката добре ги е подбрал", казва премиерът Борисов.

Масларски моли Кунева и Лукарски да проумеят, че КЗП "не е нито част от НИС на СДС, нито част от вашите близки и техните роднини", а трябва да служи на всички български раждани.

"Комисията за защита на потребителите е държавен орган на изпълнителната власт, който осъществява надзор над целия вътрешен пазар, като следи за опасни стоки, нелоялни търговски практики и неравноправни клаузи в потребителските договори. Този орган правоприлага или както казва част от доктрината - квазиправораздава и поради това следва да бъде независим и политически неутрален", мотивира се Александър Масларски.

"И на края моята празнична, но настоятелна молба към министър-председателя на Република България. Господин Борисов, моля Ви от името на българските потребители, от името на разумните български граждани, които все още не са напуснали Родината - помогнете Министерски съвет да коригира грешката си! Имате възможност, имате и време! Всички ние сме жадни само за едно - мъничко справедливост. Съвсем мъничко!", завършва откритото писмо на Масларски.

То е публикувано в навечерието на световния ден на потребителите – 15 март.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?