Член на ВСС: Проблемът е не в евронаблюдението, а в наблюдаваните институции

Според Соня Найденова главният прокурор и председателят на ВАС са изразили вчера в Брюксел "странни позиции”

Соня Найденова

Според члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) и доскорошен негов „представляващ” Соня Найденова причините да се говори постоянно, че европейският мониторингов механизъм за България се е изчерпал, трябва да се търсят и в институциите, които изпълняват неговите препоръки. В четвъртък пред БНР тя определи като „странни” позициите, изразени вчера в Брюксел по тази тема от главния прокурор, председателят на ВАС и главният съдебен инспектор.

В сряда Сотир Цацаров, Колев и Теодора Точкова се включиха в организирания от ГЕРБ, БСП и ДПС хор за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка и се опитаха да убедят Европейската комисия, че наблюдението върху правосъдието на страната е дискриминационно, изчерпано и се използва само за вътрешнополитически битки.

Според Найденова във вчерашните дебати в Брюксел председателят на ВАС, главният инспектор и главният прокурор са изразили странни позиции.

"Този дебат до момента, поне във ВСС и сред професионалната магистратска общност в страната, не е воден. Някак си ми се струва, че един такъв разговор първо би следвало да се проведе в нашата страна с всички ангажирани институции, които са под наблюдение по силата на Механизма за сътрудничество и проверка”, каза тя.

По въпроса „защо говорим напоследък постоянно, че се изморихме от този механизъм, че той е изчерпан” по думите на Найденова трябва „да видим къде са причините”.

"Дали причините са в самия механизъм или причините не са в тези институции, които отговарят за покриването на тези препоръки”, запита магистратът и припомни, че „тези препоръки са поставени още в присъединителния договор, по силата на който България стана член на ЕС”.

Друг член на ВСС - Юлиана Колева - коментира по същото време пред БНТ направеното в Брюксел от главния прокурор твърдение, че "механизмът просто е една формална процедура".

"Аз не бих се съгласила точно с термина формална", каза Колева и обясни, че дори да има формализъм, той е подчинен на крайни изводи, които отчитат мненията на широк кръг експерти и са обективни.

"Тези изводи почти никога не са изненадващи. Предварително ние си знаем какво е моментното състояние на съдебната система и знаем какво да очакваме от този доклад", каза Колева.

"Трябва ясно да се отграничи мнението на всички експерти в България на национално ниво, което е изразено пред Европейската комисия. То не трябва да се подценява – там се чува мнението на граждански и професионални организации, органи на властта ... всяко едно от тези мнения се отчита и като цяло според мен много рядко се получава някакъв извод, който след това в България да се оспорва от всички", коментира членът на ВСС.

Споделяне

Още по темата

Още от България