Човек на Ферари оглави ФИА

Бившият шеф на отбора на Ферари във Формула 1 Жан Тод бе избран в петък за президент на Световната автомобилна организация (ФИА). Той смачка конкуренцията в лицето на бившия световен рали шампион Ари Ватанен със 135 на 49 гласа.

Двамата успяха да се скарат по време на двумесечната кампания, като основание за раздора стана изразената от вече бившия президент на ФИА Макс Мозли подкрепа за Тод. Бившият шеф на Ферари бе подкрепен и от 7-кратния световен шампион Михаел Шумахер.

Макс Мозли реши да не се кандидатира за нов мандат като президент на ФИА след като през годината се набърка в секс-скандал със садомазо сцени, които излязоха в пресата. Малко по-късно се разрази и огромна разпра във Ф1, свързана с неговото настояване за драстично намаляване на разходите от сезон '2010.

След втория скандал Мозли обеща да не се кандидатира за нов мандат.

От Асоциацията на отборите във Формула 1 (ФОТА) изразиха надежда, че изборът на Тод ще доведе до по-добро взаимодействие между двете организации. Президент на ФОТА е шефът на Ферари Лука Монтедземоло, който преди две години беше и шеф на Тод.

Споделяне

Още от Спорт

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?