Д-р Н.Михайлов: Под егидата на премиера се разгръща страшно падение на вкуса и на политическите нрави

Д-р Николай Михайлов

Скандалът около изложбата в Лувъра изнесе на преден план устойчиви навици на национално самохвалство по повод това, което легално или нелегално е изровено от българската земя, коментира психиатърът д-р Николай Михайлов в неделя пред БНР.

"Има едни и същи гаранти на този процес, който е много ревнив да се самоотбранява. Мисля си обаче, че това, което стана с Тракийското съкровище в Лувъра, може да бъде тълкувано от гледна точка на начина, по който беше показано, има проблем в стила, някаква неумерена гордост от нарцистичен вид, целият процес беше персонализиран от определени фигури", добави Михайлов.


Той е убеден, че не е добре това, че ние свързваме собственото си национално достойнство с това, което имаме, а не с това, което сме. "Първо, отникъде не произтича правото ни да обявяваме това съкровище и тази глава на владетеля Севт за уникално национално достижение. От друга страна, всичко се свежда по един комичен начин до пряката полза, до утилитарния извод, че през този вид реклама България ще постигне инвестиции и разширение на туристическия поток. Има стабилен антураж около това културно наследство, едни и същи хора, с едни и същи навици една и съща стилистика. Нямам изненада от това, че процесът се курира от Вежди Рашидов и от Бойко Борисов, който, за малко да стане член на Съюза на художниците, по препоръка на същия този Рашидов, защото, по време на заседание на Министерския съвет, рисувал красиво и не било ясно кога голямата дарба ще се появи", коментира още д-р Михайлов.


"Този стил и този подход е усвоен от иначе претенциозната българска интелигенция, която се свени да обяви директно, че симпатизира тайно и напълно искрено на тези фигури! Политическото представителство на интелигенцията се чувства добре в лицето на Реформаторския блок и не си представя по друг начин властта освен под покровителството на Борисов. Не мога да си спестя да не произнеса едно зрелище. Борисов се нахвърля върху европейските държавни глави да ги прегръща и целува по крайно неприличен начин, за да може да компенсира собствената си глухонемота на човек, който не може да каже там нищо членоразделно! Това е нещо, срещу което хора се опитват да се съпротивляват много деликатно", каза Михайлов.

Под егидата на нашия премиер се разгръща години наред едно страшно падение на вкуса, на политическите нрави, на публичния режим на поведение. Едно деградирано поведение деградира всички, които живеят под свода на това деградиращо поведение, обобщи Николай Михайлов.

Споделяне

Още по темата

Още от България