"Да, България" смята, че законопроектът на Пеевски за КТБ ще доведе до хаос

"Да, България" смята, че законопроектът на Пеевски за КТБ ще доведе до хаос

Законопроектът на Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид за "спасяване" на разграбеното от КТБ противоречи на конституционните принципи на правовата държава. Той ще доведе до правен хаос, тъй като нарушава правната сигурност, предвидимостта и стабилността на правния ред.

Това се казва в позиция на партия "Да, България" по повод внесения в парламента през миналата седмица проект.

"Проектозаконът предлага решения, които са обратни на съвременните стандарти за производството по несъстоятелност", посочват от "Да, България".

Предвижда се удължаване на сроковете за реализиране на производството по банковата несъстоятелност, без да има реални гаранции за повишаване на неговата ефективност. В България процентът на събираемост на вземанията и удовлетворяване на кредиторите в рамките на производството по несъстоятелността е значително под средните, а продължителността на производството е по-дълга от средната (по данни на Световната банка и Европейската комисия). Последицата от това е ниска ефективност на производството като цяло. Решенията, предлагани в законопроекта, ще доведат до още по-голямо задълбочаване на проблема, твърдят от партията.

"Твърди се, че законопроектът е естествено продължение на действията на вносителите за осветяване на всички факти и обстоятелства, свързани с фалита на КТБ (н.). Но в законопроекта няма нито една мярка за повече публичност или оповестяване на повече информация на широката общественост", посочват още от "Да, България".

Според партията в случая става въпрос за опит за въздействие върху конкретни активи в полезрението на хората, които влияят върху този процес. "Всъщност, вносителите искат да продължат домогването до апетитни парчета от масата на несъстоятелността на КТБ като вкарат ЕМКО, Петрол и други обратно в обсега на лично преданите им синдици", завършват от "Да, България".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?