ГЕРБ и ДПС дадоха зелена светлина на закона "Пеевски" за КТБ

ДПС намекна, че професорите критици на проекта им са купени

ГЕРБ и ДПС дадоха зелена светлина на закона "Пеевски" за КТБ

Законопроектът на Делян Пеевски "срещу вторичното разграбване" на КТБ бе приет на първо четене от правната комисия в четвъртък. Решаващата подкрепа дойде от депутатите на ГЕРБ, след като по-рано същия ден премиерът Бойко Борисов обясни : "Щом предполагат, че със закон ще излезе истината, разбира се, че ще го подкрепим. Иначе ще излезе, че имаме нещо общо с този грабеж. Предлагам всички обединени да стигнем до истината".

Представителите на БСП гласуваха "въздържал се". Те поискаха и отлагането на точката, докато не се получат позициите по закона на БНБ и Комисията за финансов надзор, но това не се прие.

Вносители на проекта са депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. При анонсирането на проекта миналия месец Цонев даде да се разбере, че идеологът е Пеевски и че твърденията за участието му в разграбването на КТБ са "манипулации и фалшификации".

Пеевски отново не бе в парламента, за да защити идеите си.

Заявената цел на закона е да спре "продължаващото повече от три години разграбване на активите, придобити със средства на "Корпоративна търговска банка" АД – в несъстоятелност (КТБ), да бъдат възстановени в полза на банката неправомерно заличените обезпечения. Това би трябвало да стане като се даде възможност на синдиците на банката да "попълнят в максимална степен масата на несъстоятелността".

Основният проблем се крие в предложението със задна дата да бъдат отменени част от цесиите, прихващанията, обезпеченията и промяната в собствеността на някои дружества, които са имали задължения към КТБ. От две на пет години се увеличава срокът, в който синдиците на КТБ могат да внасят отменителни искове за тези договори.

Всичко това създава риск от правен и икономически хаос, защото синдиците ще могат да искат от Търговския регистър заличаване на партиди по имоти и връщане на вече вдигнати ипотеки върху тях с цел да съберат парите на банката. Този механизъм би трябвало да се използва само за фиктивни цесии и прихващания, одобрени от квесторите на КТБ в първите дни, след като банката бе поставена под надзора на БНБ.

Пред Mediapool Хамид Хамид обясни, че законопроектът гарантира, че добросъвестните трети лица купувачи на подобни имоти няма да бъдат засегнати.

"Ако има плащане за имота, то той няма да бъде засегнат от закона. Целта са измамите с масата на несъстоятелност, фиктивните сделки, по които плащане няма и са увредени интересите на кредиторите", каза един от тримата вносители на проекта. Оставало да се уточни на какви условия трябва да отговаря "добросъвестният купувач".

"Очевидно, ако някой е платил 80-90% от цената на един имот, той е добросъвестен. Но ако някой е дал 1 милион лева за имот, който струва 100 млн. лв, то той няма как да е добросъвестен", каза Хамид.

Синдиците на КТБ и Фондът за гарантиране на влоговете подкрепиха проекта с тезата, че всичко, което ще ни помогне да вземем тези пари, е добре дошло.

Повечето независими наблюдатели коментират законодателната инициатива като безсмислена, тъй като разграбеното от КТБ вече не може да бъде спасено. Според повечето юристи предложеното действие на закона със задна дата противоречи на конституцията.

Има предположения, че това е пореден епизод от войната между бившите бизнес партньори Делян Пеевски и Цветан Василев, като политикът от ДПС е в по-силна позиция, тъй като може да ползва държавната машина за свои цели. Конюнктурният интерес в случая вероятно е битката за собствеността върху оръжейната фирма "Дунарит" .

ДПС контраатакува: Професорите критици са платени

Дебатът в правната комисия мина проформа. Още в началото председателят ѝ Данаил Кирилов (ГЕРБ) обяви, че единствената постъпила писмена позиция е на лидера на "Да, България" Христо Иванов. Йордан Цонев го прекъсна с думите: "Което въобще не ни вълнува..." Последваха реакции от гости в залата, което провокира Йордан Цонев още няколко пъти да повтори думите си с широка усмивка.

По-късно Данаил Кирилов изчете част от публикация на представители на академичната общност, според които проектът е противоконституционен. Коментарът на Хамид Хамид бе:

"С толкова крадени пари всеки може да си купи становище."

Хамид направи още един коментар в същия дух, когато депутатите обмисляха каква външна експертиза да ползват за закона: "Нека не влизаме в дебат дали професорите живеят на фотосинтеза".

В ГЕРБ подкрепят в лично качество

В края на заседанието Данаил Кирилов обяви, че парламентарната група на ГЕРБ дори не е обсъждала законопроекта на Пеевски, но той смята да го подкрепи в лично качество.

"Аз съм изразил положително становище към целите на законопроекта, давайки си ясно сметка за правно-техническата му сложност", уточни той.

Останалите депутати от ГЕРБ постъпиха по същия начин и така проектът получи зелена светлина.

БСП обяви, че няма да подкрепи предложението, защото обратното действие носи сериозни рискове за правната и икономическата сигурност.

При гласуването седем депутати от ГЕРБ и ДПС бяха "за", а четиримата от БСП "въздържал се". Вотът мина буквално на ръба на кворума в правната комисия, която има 22-ма членове.

В заключение Йордан Цонев благодари на ГЕРБ и обяви, че оттук нататък смята закона за "едно общо дело". След това той отново се върна към задочното си заяждане с Христо Иванов и каза, че ДПС се интересува от всички позиции, но специално Христо Иванов като правосъден министър е могъл да направи много за решаване на проблема с КТБ, но не е сторил нищо. Цонев не поясни какви точно са претенциите му към Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?