Цветан Цветанов:

"Дадена е свобода на президента да работи по съставянето на кабинет"

"От 50 души, обявили се за лидери във Варна, 49% са познати на полицията", заяви министърът в оставка

"Дадена е свобода на президента да работи по съставянето на кабинет"

На държавния глава Росен Плевнелиев е "дадена свобода да работи по съставянето на служебен кабинет“. Това обяви вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов в сряда пред бТВ. От думите му не стана ясно кой е дал тази свобода, след като тя е право и задължение на президента според конституцията на България.

Запитан замръзнали ли са отношенията между премиера в оставка Бойко Борисов и държавния глава, Цветанов отговори: "Имаме институционално уважение един към друг“.

"Ако имаше в момента срещи между премиера, президента, между мен, президента, щяха да кажат опозицията – това е абсолютно никакво решение, в което ни се предлага, щяха да изприказват толкова много“, обясни виждането си вицепремиерът в оставка.

По думите му "икономически кръгове лансират кандидати за вътрешен министър в служебния кабинет“. Той каза, че лично той не знае кой ще поеме поста му, но "има хора, които се обаждат и дискутират" като "се спрягат 10-15 имена". "Знае се в една малка страна като България“, обясни той.

Цветанов не пропусна да намери причинно-следствена връзка между отвличането във вторник на дъщерята на Евелин Банев - Брендо и оставката на кабинета "Борисов“.

"Това, което се случи вчера, е изключително неприятен инцидент. Към настоящия момент нямаме никаква комуникация, която да е направена към системата. Обръщам се към всички, които имат някаква информация, да я споделят в специализираните звена на МВР”, каза Цветанов за тежкия инцидент.

"Определено се заформя възход на организирана престъпност. За територията на София през последните 25 дни има завишаване с 20 процента на кражбите на автомобили. В немалко случаи организираната престъпност е доста доволна от това, което се случи в България. Има представители, които дори са празнували в деня, когато беше дадена оставката”, заяви Цветан Цветанов. 

Сред традиционните припомняния за залавянето на "Наглите”, "Килърите” и добрите връзки с евроатлантическите партньори на България, вътрешният министър в оставка коментира, че кметът на Варна Кирил Йорданов, за чиято оставка се обявиха десетки хиляди варненци, бил "най-малкото зло”.

"Кирил Йорданов бе най-малкото зло, което можехме да предложим като кандидат на политическа партия ГЕРБ за кмет на Варна. Реално сме направили политическа грешка. Не смятам, че трябва да влизаме в тези детайли чия е грешката. Всеки има право да предлага. Ние сме готови да отидем и на предсрочни избори за общински съвет. В момента общинската листа на Варна има проекти за 150 млн лева. Иван Портних е една добра кандидатура, която може да бъде разглеждана”, каза Цветанов, забравяйки, че когато Йорданов бе подкрепен от ГЕРБ за четвърти мандат, лидерът на партията Бойко Борисов мотивира подкрепата с думите, че Йорданов му бил "личен приятел".

Министърът в оставка посъветва медиите да попитат организаторите на протестите кои са и какви данъци са плащали. "В първите редици колегите ги познават като интересни – свързани с наркоразпространение. Не бих искал да конкретизирам. От 50 човека, които се възприемат като лидери, около 49% са познати на полицията”, заяви вътрешният министър в оставка. 

"Ултрасите, тези с камъните, с бутилките”, конкретизира Цветанов. Особено рязко той реагира на факта, че е имало и непълнолетни. "Къде са им родителите и защо имат пари за бутилка”, попита той.

Споделяне

Още по темата

Още от България