Данъчните отчетоха 100 млн. лв. по-високи обороти по Черноморието през юли

В сравнение с юли м. г. оборотите в Обзор скочили със 149%, в "Албена" - с 62%

Данъчните отчетоха 100 млн. лв. по-високи обороти по Черноморието през юли

С над 100 млн. лв. са се увеличи оборотите на търговските обекти по цялото Черноморие през юли 2017 г. в сравнение със същия месец на 2016 г., съобщи Националната агенция за приходите /НАП/ в сряда.

 

Данните са от дистанционната връзка на агенцията с касовите апарати.

От съобщението става ясно, че повишението се обяснява със засилените проверки през това лято в заведенията и търговските обекти. От началото на летния сезон досега по цялото Черноморие са извършени общо 24 000 проверки, осъществявани от стотици данъчни инспектори, съвместно с органите на МВР и Агенция "Митници".

 

Най-много санкции са наложени заради неиздаване на касови бележки, разлика между сумата в касата и отчетените обороти, липса на фискални устройства и други.

 

Основен акцент на проверките са отчитането на обороти и издаване на касови бележки. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира незабавно със запечатване на търговския обект, освен обичайната глоба. Обектите обикновено остават затворени в продължение на 2 седмици след запечатването. Запечатаните обекти по време на кампанията до този момент са 113.

 

Под постоянно наблюдение са подложени и борси и тържища в близост до курортите, като там дежурят денонощно служители на звеното за фискален контрол в НАП.

 

Освен че извършват контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки, фискалните агенти следят и за издаването на касови бележки и отчитането на обороти от търговците по морето.

Сигнали за неиздаване на касови бележки и данъчни нарушения могат да се подават на телефона на НАП 0700 18 700 или по електронна поща на [email protected]

 

Сред местата с най-голям ръст на регистрираните в НАП приходи през юли е Обзор - 149 процента повече спрямо юли 2016 г.

 

В големите курорти също има повишаване на оборотите. Така например в Албена ръстът е 62 процента спрямо юли 2016 г., в Слънчев бряг - 10 на сто, а в Златни пясъци - 22 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес